Grad Zadar u ovo blagdansko vrijeme blista pod tisućama lampica koje ukrašavaju ulice, trgove i fasade stvarajući čarobnu atmosferu. Zadarski advent, koji ove godine traje od 24. studenog do 2. siječnja, donosi pregršt događanja, a najveći dio šušura smješten je na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara. Posjetitelji mogu uživati u bogatoj gastro ponudi domaćih specijaliteta, dok zabavni koncerti i živi nastupi na Trgu Petra Zoranića donose dodatnu radost
Božićna i novogodišnja tradicija u Zadru i njegovoj okolici jedna je od dobro znanih, i to s dobrim razlogom. Iako je vrijeme donijelo razne promjene i neke nove običaje, ono čega se Zadrani ne odriču je dobra hrana, pjesma i odlična atmosfera naglašena dekoracijama koje spajaju ono najbolje od modernog i tradicionalnog. A jedno je sigurno - blagdanska atmosfera u Zadru se ne propušta!
Pjesma, ples, najfinija hrana i slastice te bogatstvo običaja - božićni i novogodišnji blagdani u Zadarskoj županiji zbilja nude poseban ugođaj u godini. No način na koji se danas slave u mnogome se promijenio od onoga kako se slavio u prošlosti. Danas to razdoblje predstavlja zavodljiv spoj tradicionalnog i modernog. Preuzimajući neke novine koje dolaze s modernim dobom, duh blagdana u Zadarskoj županiji ostaje neodoljiv spoj hrane, običaja i tradicijskih dekoracija.
Blagdansko vrijeme u Zadru dobro je znano na domaćim prostorima, a jasno je i zašto. Blagdanske delicije poput slatkih fritula u kombinaciji s neizostavnim toplim napitcima dio su onoga što nam uvijek stvara osjećaj topline oko duše, a zadarsko sunce i kulisa stoljetnog grada pretvara sve u posebnu adventsku bajku.
Tradicionalni božićni običaji oduvijek su se temeljili na obiteljskom zajedništvu i kulturnoj baštini. Tako su se stoljećima generacije na ovim prostorima okupljale oko blagdanskog stola, njegujući običaje isprepletene s duhom zajedništva i ljubavi.
Običaji na Badnji dan vezuju se uz polaganje panja badnjaka na ognjište, kao i njegovo svečano paljenje te unošenje slame u kuću, koja simbolizira slavu Isusova rođenja. Običaj je bio da se nakon paljenja badnjaka zapali i svijeća nakon čega bi se izrekla molitva, a svijeća bi gorjela cijelu noć.
Osim božićnoga ručka, koji je u pravilu bio najbogatiji od svih obroka, Badnja večera bila je po pitanju hrane najraskošnija. Obično je uključivala ribu pripremljenu na brudet uz kuhano zelje iz vlastitog vrta, rižot s lignjama, bižati (friganu jegulja ili lignje), barbune na gradelama, kovača na lešo, bakalar s krumpirom. Zatim fritule, orase, bajame, naranče, suhe smokve i šljive, datulje, jabuke. Čak se i djeci davalo malo crnoga vina, jer se vjerovalo da tu večer čaša crnoga vina jača krv. Naravno, ovaj jelovnik bio je zastupljen kod imućnijih, a oni siromašniji imali su oskudniji trpezu, no u svakoj je kući bila pripremljena najbolja večera obzirom na mogućnosti.
Nakon obilne večere uslijedilo bi veselje popraćeno pjesmom, pjevale su se božićne pjesme, po čemu su stanovnici zadarskog područja bili nadaleko poznati.
Ni slatkoga nije nedostajalo. U nekim je kućanstvima bio običaj raditi marmeladu od suhih smokava, kako bi djeca u božićno jutro imala što jesti za doručak. Od slastica su ostale i danas nezaobilazne fritule i uštipci. Slatke i aromatične fritule s dodatkom grožđica, naribane korice limuna i malo rakije, svježe pržene do zlatne savršenosti jele su se i uoči Božića. A ta slastica ostala je i danas najpopularnija i nezaobilazna u blagdansko vrijeme.
Pri prvom spomenu Zadra danas, u glavi se pojave prekrasne slike narančastog zadarskog zalaska sunca i zvuci morskih orgulja. Čarobni Zadar u vrijeme adventa oblači sasvim drugo ruho i postaje must visit destinacija. Već je tradicija da se Zadrani i dragi gosti okupljaju na adventskim kućicama na Trgu Petra Zoranića i Trgu Pet bunara, a ove godine očekuje se još bogatija ponuda u kojoj će svatko pronaći nešto za sebe.
U nedjelju 24. studenog zadarski je advent otvorio istaknuti Zadranin Mladen Grdović koji je koncertom otvorio ovogodišnju sezonu manifestacijskog i blagdanskog šušura na ulicama i trgovima zadarskog Poluotoka.
Šušur uz pjesmu
I baš kako kaže Grdović, pjesma je u Dalmaciji oduvijek bila 'zakon sveti', stoga ni ne čudi da je i ovogodišnji glazbeni program bogat poznatim imenima hrvatske glazbene scene, ali i nastupima klapa, DJ-eva, zborova, KUD-ova... Koncertna ponuda tako će zadovoljiti razne glazbene ukuse, jer ipak je božićno vrijeme razdoblje koje nas podsjeća da su različitosti ono što nas povezuje i što čini zajednicu snažnijom.
Za glazbenu podlogu adventske čarolije vikendima su zaduženi grupa Cambi, Neno Belan, Opća opasnost, Grše, sestre Husar, Mate Grgat, Zorica Kondža te Matija Cvek & The Funkensteins. Ljubitelje zabavne plesne glazbe posebno će razveseliti vijest da stižu i Jole i Maja Šuput!
Na Badnjak će nastupiti uigrana vokalna četvorka Eni Jurišić, Vjekoslav Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri, a na Božić će zapjevati Ivana Kindl i popularna zadarska grupa Forum.
Većina će koncerata biti održana na Trgu Petra Zoranića gdje će, uz susjedni Trg Pet bunara, biti smještene i adventske kućice.
Adventska spiza
Božićni i novogodišnji blagdani u zadarskom kraju oduvijek su posebno vrijeme u godini, posebice što se hrane tiče. Za Badnjak bi se tradicionalno pripremao bakalar, a za ručak bila je obavezna palenta s dodatkom lovorovog lista za aromatičan okus i miris. Slatke i aromatične fritule s dodatkom grožđica, naribane korice limuna i malo rakije, svježe pržene do zlatne savršenosti bile su blagdanski provodni motiv nekoć, a i danas su ostale najpopularnija i nezaobilazna slastica blagdanskog vremena.
Okusi dobre domaće spize i tradicionalnih blagdanskih delicija spravljenih po starinskim receptima i ove godine čine osnovu bogate gastro ponude, a na svakom kantunu nalaze se autentični okusi kuhanog vina te delicije poput mirisnih fritula i slasnih domaćih kobasica.
Fritule su i ove godine apsolutne kraljice Adventa, a sjajno će se uklopiti kao desert nakon nekog slanog specijaliteta s popularnih 'kućica'.
Blagdanske dekoracije
Blagdansko vrijeme u Zadru oduvijek je bilo posebno, a tradicija ukrašavanja vuče korijene iz skromnih vremena kada su dekoracije bile ručno izrađene od prirodnih i dostupnih materijala.
Ta jednostavnost davala im je bezvremensku čar, a posebno mjesto u kućama Zadrana zauzimale su božićno drvce i jaslice sa slamicom koje su bile obavezan dio svakog doma. I danas, ta tradicija živi, podsjećajući nas na pravu bit Božića. Prekrasne jaslice u prirodnoj veličini ove su godine smještene u atriju Palače Cedulin, gdje je postavljen pravi doživljaj zimske bajke.
Također, dašak tradicije predstavljaju i zadarski obrtnici svojim originalnim rukotvorinama, kakvima su se nekoć ukrašavali domovi.
Posljednjih godina Zadar oduševljava i blagdanskim lampicama koje ukrašavaju ulice, trgove i fasade, stvarajući toplu i svečanu atmosferu, a posebna pozornost posvećena je i raskošnim svjetlucavim instalacijama uz koje će nastati najljepše fotografije sa zadarskog adventa!
Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s TZ Grada Zadra.