recepti koji će uljepšati božić

Brašna Čakovečkih mlinova u novu godinu ulaze u novoj ambalaži

20.12.2021 u 12:01

Bionic
Reading

Nova godina prilika je za neke nove odluke, za neke nove okuse i mirise te nove uspomene koje ćemo zajedno stvarati. U tu istu novu godinu brašna Čakovečkih mlinova ulaze u novom ruhu. Redizajnirana ambalaža najpopularnijih brašna Čakovečkih mlinova, osim po novom osvježenom izgledu, posebna je i po tome što se na poleđini svakog pakiranja nalaze i recepti za ukusna jela koja ćete obožavati pripremati sa svojom obitelji. Glatko, oštro i dizano najpopularnija su brašna Čakovečkih mlinova, osim spomenutih, novo ruho dobilo je i tanko brašno, polubijelo i pšenična krupica

Najukusniji Božić: Donosimo recepte za omiljena blagdanska jela

Polako, ali sigurno približilo nam se najljepše doba u godini i to nas neizmjerno veseli. Osim što poslovnu godinu primičemo kraju (pa to sigurno stvara gužvu) i privatno smo raspršeni na sto strana. Ovih dana odabiremo poklone za nama drage ljude, planiramo ručkove, večere i zabave, a blagdanska groznica je na vrhuncu. No ono što dolazi na kraju - obitelj i prijatelji okupljeni oko stola, pomoći će nam da zaboravimo sve što nas je u ovoj godini mučilo. Toplina doma, žaruljice, božićne pjesme i neodoljivi mirisi kolača ispunit će svaku prostoriju u našem domu, ali i naša srca. Donosimo nekoliko recepata za najukusnija blagdanska jela koje ćemo pripremati ovih blagdana.

Omiljeni recepti za najukusnije blagdane

Kićenje božićne jelke dok iz zvučnika dolaze omiljene božićne pjesme kojima svima znamo tekst. Miris tradicionalnih jela koji kriškom dolazi iz kuhinje. Najukusniji kolači koje ne smijemo dirati dok se ne okupi cijela obitelj. Virkanje kroz prozor u nadi da ćemo uloviti pokoju pahulju snijega, dok svijetlo svijeća i božićnih žaruljica obasjava tek netom postavljeni stol s crvenim stolnjakom. Blagdani su tu. Vrijeme u kojem ćemo se veseliti svakom trenutku provedenom s našom obitelji, dok će glavnu ulogu uvijek igrati delicije na blagdanskom stolu. Brašna Čakovečkih mlinova gotovo 130 godina imaju nezaobilaznu ulogu u kuhinjama naših mama i baka. Najfiniji kolači, kiflice, slana jela i tradicionalni recepti na moderan način, nezamislivi su bez kvalitetnog brašna. Čakovečki mlinovi u svom poslovanju posvećeni su jednom cilju – suradnju sa selom te velik dio svojih potreba za žitaricama pokrivaju s hrvatskih oranica. Upravo se ta kvaliteta osjeti u svakom jelu pripremljenom s ovim vrhunskim brašnima. Uživajte u ovim divnim receptima s kojima ćete, sigurni smo, pripremati najukusnija blagdanska jela. Više o brendu Čakovečki mlinovi potražite ovdje.

LINZERI

Sastojci:

  • 450 g oštrog brašna Čakovečkih mlinova
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 g margarina ili maslaca sobne temperature
  • 180 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica jednog limuna
  • sok od pola limuna
  • marmelada
  • šećer u prahu

Postupak:

  1. Brašno Čakovečkih mlinova pomiješajte s praškom za pecivo.
  2. U sredini napravite udubinu i nastavite dodavati margarin ili maslac sobne temperature izrezan na kockice, šećer, jaje, žumanjak, vanilin šećer, naribanu koricu limuna i sok od limuna.
  3. Rukom umijesite sve sastojke.
  4. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite ga u zamrzivač na 1 h.
  5. Brašnom Čakovečkih mlinova pobrašnite površinu tijesta, te ga razvaljajte i kalupima izrežite kekse.
  6. Stavite ih peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko 10 min.
  7. Namažite ih marmeladom i pospite šećerom u prahu.

VANILIN KIFLICE

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna Čakovečkih mlinova
  • 50 g oštrog brašna Čakovečkih mlinova
  • 200 g maslaca
  • 100 g mljevenih oraha
  • 70 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje

Postupak:

  1. Pjenasto umutite šećer i jaje, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete finu smjesu.
  2. Prosijte obje vrste brašna Čakovečkih mlinova i dodajte ga u smjesu, kao i mljevene orahe.
  3. Rukom izradite tijesto.
  4. Stavite smjesu na hlađenje u hladnjak na oko 30 minuta.
  5. Prstima otkinite komadiće tijesta pa ih oblikujte u kiflice.
  6. Stavite kiflice na lim koji ste prekrili papirom za pečenje pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva oko 10 minuta.
  7. Tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu kojem ste dodali jedan vanilin šećer.

DONUTS

Sastojci:

  • 250 g glatkog brašna Čakovečkih mlinova
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 140 ml mlijeka
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 2 jaja L veličine
  • 1 žličica vanilije

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Kalupe za donutse namastite.
  2. Jaja i šećer pjenasto izradite mikserom. Dodajte im aromu vanilije. Maslac rastopite na vatri pa ga dodajte smjesi jaja. Sjedinite mikserom.
  3. Pomiješajte brašno Čakovečkih mlinova, prasak za pecivo i sol. Pola količine dodajte smjesi jaja pa ih samo povežite mikserom na najmanjoj brzini.
  4. Dodajte jogurt i mlijeko. Ponovo sve pomiješajte mikserom dok se smjesa ne sjedini.
  5. Dodajte preostalo brašno Čakovečkih mlinova i sjedinite.
  6. Smjesu za donutse izlijte u vrećicu za ukrašavanje ili kuhinjsku vrećicu za zamrzavanje kojoj ste odrezali jedan vrh.
  7. Pomoću vrećice napunite kalupe tako da napunite 3/4 svakog kalupa.
  8. Donutse pecite 15 minuta ili dok vam čačkalica zabodena u jedan donuts ne izađe suha.
  9. Gotove donutse ostavite u kalupu nekoliko minuta pa ih prebacite na rešetku da se ohlade do kraja. Ako ćete ih posuti šećerom, napravite to dok su topli.
  10. Glazuru radite kada se donutsi ohlade.

ČOKOLADNI KUGLOF

Sastojci:

  • 340 g glatkog brašna Čakovečkih mlinova
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice soli
  • 115 g maslaca
  • 240 ml ulja
  • 2 x 180 g tekućeg jogurta
  • 2 jaja
  • 400 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Postupak:

  1. Brašno Čakovečkih mlinova, prašak za pecivo, sol i kakao pomiješajte u zdjelici i ostavite sa strane.
  2. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi pa ga izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajima. Dodajte jogurt i ulje pa sve još kratko izmiksajte.
  3. Pripremljene suhe sastojke dodajte malo pomalo i miksajte smjesu mikserom na najmanjoj brzini dok ne nestanu sve grudice.
  4. Biskvitnu smjesu izlijte u pobrašnjen kalup za kuglof.
  5. Kuglof pecite 50-55 minuta na temperaturi od 160 °C.
  6. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.
  7. Ohlađeni kuglof pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i prelijte glazurom.

GLAZURA ZA KUGLOF

Sastojci:

  • 250 g šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • sok od pola limuna

Postupak:

  1. Umutite bjelanjke, a u čvrst snijeg polako dodajte šećer, uz stalno miksanje.
  2. Na kraju dodajte i malo limunovog soka te miksajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

KRAFNE

Sastojci:

  • 1 svježi kvasac od 40 g
  • prstohvat šećera
  • oko 2,5 dl toplog mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice šećera
  • 4 žlice ulja
  • 2 žlice ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g glatkog brašna Čakovečkih mlinova
  • prstohvat soli
  • limunova korica

Postupak:

  1. Zagrijte mlijeko.
  2. U manju posudicu namrvite kvasac s prstohvatom šećera i 1,5 dl toplog mlijeka. Ostavite da se diže na toplom oko 10 minuta.
  3. U jednoj posudi pjenasto umutite jaje, žumanjke, šećer, ulje, rum i vanilin šećer.
  4. U veću plastičnu posudu za miješenje stavite brašno Čakovečkih mlinova, dodajte uzdigli kvasac, izmućena jaja, prstohvat soli i limunovu koricu.
  5. Mijesite tijesto mikserom.
  6. Postepeno dodajte ostatak toplog mlijeka.
  7. Posudu s tijestom pokrijte krpom i ostavite na toplom da se volumen utrostruči (oko sat vremena).
  8. Kada se tijesto digne, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od 1 cm.
  9. Izrežite krugove od tijesta.
  10. Ostavite krafne da se dižu cca 10 minuta.
  11. U duboki lonac srednje veličine ulijte 1 l ulja, stavite krafne u ulje te ih okrećite.

ČOKOLADNA TORTA

Sastojci:

  • Sastojci za biskvit (čaša od jogurta od 180 g):
  • 2 žlice kakaa u prahu
  • 2 čaše tekućeg jogurta
  • 2 žličice sode
  • pola čaše ulja
  • 2 čaše šećera
  • 2 čaše oštrog brašna Čakovečkih mlinova

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C .
  2. Sve sastojke za biskvit izmiksajte ili izmiješajte pjenjačom u jednoj posudi.
  3. Smjesu izlijte u kalup za torte.
  4. Stavite peći oko 20-25 minuta na 180 °C.

GLAZURA

Sastojci:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 250 g čokolade za kuhanje
  • korica 1 naranče

Postupak:

Preljev pripremite tako da slatko vrhnje za šlag zagrijete do vrenja, maknete ga s vatre pa u njega umiješate čokoladu i koricu naranče. Miješajte dok se sve ne spoji pa prelijte preko još tople torte.