Vrijeme blagdana vrijeme i kada posebno uživamo u hrani, a dobri recepti uvijek su traženi, posebice oni za finger food koji izgledaju vrlo atraktivno, ali su i jednako tako ukusni. Ne propustite ovog Božića isprobati ova tri koja su hit na Pinterestu
Priznajte, u vrijeme Božića tako rado i slasno uživamo u gozbi, a na prepunom blagdanskom stolu finih kolača, deserata i tako slasnih figer food poslastica nikada ne može biti previše. Posebno ako je za njihovu pripremu potrebno svega nekoliko minuta. Isprobajte iva tri sjajna recepta i oduševite ukućane.
Popsi od krem sira
Cake popsi uvijek su sjajni u slatkoj verziji, pa zašto ne isprobati i ovu slanu. Popsi od krem sira nevjerojatno se brzo prave, a oduševljavaju okusom i izgledom.
Potrebni sastojci za 25 komada:
- 100 g pršuta
- 20 g rukole
- 400 g sira
- 20 pinjola
- 1 žlica nasjeckanog bosiljka
- 30 g nasjeckanih lješnjaka
- 25 slanih štapića
- sol
- papar
- nasjeckano začinsko bilje (na primjer peršin, bosiljak, timijan)
Priprema:
Pršut nasjeckajte na male kockice. Rukolu operite i očistite i narežite na sitne trakice. Pinjole sitno nasjeckajte.
Krem sir vilicom pomiješajte s pršutom, rukolom, pinjolima i bosiljkom te začinite solju i paprom.
Smjesu od krem od sira oblikujte u 25 malih kuglica i uvaljajte ili u komadiće orašastih plodova ili začinsko bilje.
Pažljivo nabodite na slane štapiće i odmah poslužite ili stavite u hladnjak da ne omekšaju.
Pečeni brie
Ovaj pomalo luksuzni finger food obojan je u prave boje Božića – bijelu i crvenu te izgleda doista zamamno.
Potrebni sastojci:
- 1 veliki, okrugli brie ili camembert
- 200 g brusnica (svježih ili smrznutih)
- 2 žlice sirupa (na primjer sirup od javora ili maline)
- 2 žlice šećera
- 2 žlice soka od naranče
- 2 žlice acto balsamica
- prstohvat soli
- 2 grančice timijana
- šaka malina (svježih ili smrznutih)
- baguette
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Brusnice operite i stavite u vatrostalnu posudu sa sirupom, šećerom, sokom od naranče, balzamičnim octom, grančicom timijana i soli te dobro promiješajte. Čim se pećnica dovoljno zagrije, stavite brusnice u pećnicu i pecite oko 20 do 25 minuta. Nakon otprilike 15 do 20 minuta dodajte maline i promiješajte. Pecite još 5 minuta. Voćni umak je gotov čim brusnice počnu pucati, a plodovi poprime konzistenciju umaka. Izvadite umak iz pećnice i ostavite sa strane.
Pažljivo izvadite iz ambalaže i stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta. Redovito provjeravajte da sir ne bi počeo curiti iznutra. Ako se to dogodi, na vrijeme izvadite sir iz pećnice, stavite ga u odgovarajuću okruglu posudu primjerenu pečenju u pećnici i dovršite pečenje.
Čim je sir gotov, izvadite ga iz pećnice, pažljivo stavite na tanjur za serviranje i prelijte umakom od brusnica i malina i pospite preostalim listićima timijana i odmah poslužite. Ostatak umaka stavite u zdjelu i stavite na stol da si gosti dodaju po potrebi da se dopuni. Poslužite s kriškama baguettea.
Lisnato tijesto u obliku božićnog drvca
Ovaj desert izazvat će pravo oduševljenje, posebice kod mlađih članova obitelji. Koji kolač može izgledat više 'božićno' od onog u obliku božićnog drvca?
Potrebni sastojci:
- 2 pakiranja lisnatog tijesta
- Nutella za premazivanje
- 1 jaje
- malo šećera u prahu ili granulama
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prvu roladu lisnatog tijesta razvaljajte direktno na lim za pečenje i premažite Nutellom.
Na vrh stavite drugi sloj tijesta (po potrebi skinite foliju) i izrežite božićno drvce, odnosno veliki trokut plus mali pravokutnik za deblo.
Nakon toga zarežite rubove na svaka dva centimetra s obje strane (izbjegavajte vrh i deblo) i uvijte dobivene trake tijesta.
Umutite jaje i kistom premažite tijesto.
Pecite u pećnici oko 20 minuta, dok tijesto ne porumeni. Zatim premažite po potrebi šećerom u prahu - i uživajte!