dalmatinski gastro kutak

Čarobna dalmatinska terasa najbolji je poziv na gastro ljeto u Zagrebu. Bota Šare predstavlja tri lagana ljetna jela

26.05.2023 u 14:11

Bionic
Reading

Svibanjski mirisi hrvatskog juga najbolji su vjesnici toplih godišnjih doba. Sve je u cvatu, a dalmatinska kuhinja najbolje nam sjeda upravo u proljeće i ljeto. Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu u srcu gradske vreve naše metropole

Ulicu kralja Zvonimira 124 u ovo doba krase nezaobilazne pelargonije ili po dalmatinski đirani. U kamenim posudama iz obiteljskog vrta iz Malog Stona sada su u Zagreb donešeni ružmarin, timjan, čuvarkuće i lavanda dok su stabla maslina već dugi niz godina čuvari ulaza u ovaj dalmatinski gastro kutak u srcu Zagreba.

U ljetnim mjesecima upravo je ova gastro destinacija Zagrepčanima prvi izbor. Svježa riba i namirnice iz malostonskog vrta dolaze do izražaja u receptima i jelima koja se u ovoj ugostiteljskoj obitelji pomno biraju prije nego se predstave gostima restorana.

Eksterijer - Bota Šare
  • Ceviche s gofom
  • Terasa - Bota Šare
  • Terasa - Bota Šare
  • Terasa - Bota Šare
  • Ceviche s gofom
    +6
Ljeto u Bota Šare Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ljetna lagana prehrana timu Bota Šare svakodnevni je izazov s kojim se godinama izvrsno nose a svoje recepte rado dijele. U ovo vrijeme u njihovim jelima ćemo pronaći timijan, metvicu, rikulu, morać i domaće maslinovo ulje iz ovogodišnje berbe te sokove brojnih citrusa kao sto su limun, naranča ali i divlja naranča koja je ujedno simbol dubrovačkog kraja.

Prehrana ljeti treba biti lakša, a riba je itekako poželjna. Pravo osvježenje su i jela koja predlažu, a koja možete i sami pripremiti u vlastitom domu. Za predjelo tu je kremasta juha od šparoga ili chevice s gofom i povrćem. Ako u svoja druženja sa prijateljima i obitelji želite ubaciti malo zabave i egzotike uživati ćete u pripremi futomaki spring sushi rolice sa lososom i avokadom. Za desert tim Bota Šare predlaže tart s kremom od limuna.

TART S KREMOM OD LIMUNA

8-10 porcija

(promjer 23 cm)

Sastojci:

Tijesto:

145 g neslanog maslaca, sobne temperature

81 g prosijanog šećera u prahu

1 veliki tvrdo kuhani žumanjak

1 veliki žumanjak

2.5 ml ekstrakta vanilije

225 g prosijanog brašna

2 g soli

Krema:

3 cijela jaja

3 žumanjka

150 g šećera

6 g korice limuna

160 ml soka od limuna

140 g neslanog maslaca, izrezanog na kockice

125 ml punomasnog kiselog vrhnja

Postupak:

Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa. Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju. Ovo dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.

Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata u hladnjaku dok se ne stisne.

Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti razvaljano tijesto u kalup s pomičnim dnom i narebrenim stranama. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak na još 30 minuta.

Zagrijati pećnicu na 160°C. Staviti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 minuta, dok rubovi ne počnu dobivati smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.

Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutiti jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta. Maknuti kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ohladiti nepokriveno, oko 2 sata, dok se krema stisne.

KREMASTA JUHA OD ŠPAROGA

4 porcije

200 g šparoga

30 ml maslinova ulja

400 ml vode

70 g luka

50 g mrkve

100 g krumpira

5 g soli

2 g mljevenog papra

100 ml vrhnja za kuhanje

Postupak:

Odvojiti tvrdi (drvenasti) dio šparoga te ih kuhati u posoljenoj vodi oko 10 minuta, procijediti i ostaviti vodu u kojoj smo kuhali šparoge sa strane. Na maslinovom ulju popržiti sitno sjeckani luk i mrkvu. Doliti vodu od šparoga i sitno sjeckani krumpir, kada krumpir omekša, dodati šparoge te napraviti kremu uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Kremu od šparoga vratiti na vatru, dodati vrhnje za kuhanje i prokuhati te začiniti paprom ili po želji.

CEVICHE S GOFOM

320 g filea gofa

20 g ljubičastog luka

20 g paprike

20 g mrkve

20 g mladog luka

20 ml maslinovog ulja

10 ml soka od limete

10 ml soka od limuna

10 ml soka od naranče

5 g soli

3 g grubo mljevenog papra

Postupak:

File gofa izrezati na tanke trakice i začiniti maslinovim uljem, sokom od limete, limuna, naranče, soli i paprom te ostaviti da se marinira. Povrće izrezati na fine trakice (julienne), sjediniti i podijeliti u dva jednaka dijela. Napraviti posteljicu od jednog dijela povrća, posložiti marinirani gof i prekriti drugim dijelom povrća.

FUTOMAKI ROLICA S LOSOSOM I AVOKADOM

1 rolica

80 g filea lososa

50 g avokada

80 g kuhane sushi riže

1 sojin papir

5 g sezama

5 g mladog luka

10 g majoneze

5 g wasabija

10 ml soja umaka

10 g ukiseljenog đumbira

Postupak:

Rižu rasporediti ravnomjerno po sojinom papiru i posuti je sezamom i mladim lukom. Po dužini riže postaviti losos i avokado te zarolati u sushi rolicu. Rolicu narezati na 6 jednakih komada te ju preliti umakom od majoneze i wasabija. Rolicu poslužiti uz sojin umak i đumbir.