Najdivnije doba godine, kad je riječ o delicijama, veže se i uz bakalar, ribu koja je praktički obavezna tijekom blagdana. Stoljetna je tradicija pripremati ga prije Badnjaka i uživati u njemu s našim najmilijima. Ovog puta možete isprobati bakalar na bijelo onako kako ga spravlja popularni sudac u MasterChefu, Mario Mihelj
Bakalar se, baš kao i većina tradicijskih gastroikona, priprema na mali milijun načina. No kako god ga spravili, ne možete pogriješiti, bilo da ga kuhate pa pečete s krumpirom ili rajčicom, zakuhate na juhu, spremite na bijelo s krumpirom i češnjakom ili na crveno - on je neizostavna namirnica mnogih obitelji.
Jednostavni recept za bakalar na bijelo, kojim se osvajaju i najzahtjevnija nepca, s nama je podijelio jedan od ponajboljih domaćih chefova.
Sastojci:
- 1 kg sušenog bakalara (ili svježeg, ako nemate sušeni)
- 500 g krumpira
- 4 češnja češnjaka
- 100 ml maslinovog ulja
- sol i papar prema ukusu
- peršin za posipanje
Priprema:
Ako koristite sušeni bakalar, potopite ga u hladnu vodu 24-48 sati, mijenjajući je svakih šest do osam sati. Kuhajte ga u loncu s dovoljno vode dok ne postane mekan (oko 20-30 minuta).
Paralelno skuhajte krumpir u kori. Kad omekša, ogulite ga i narežite na kriške. Očistite bakalar od kože i kostiju te ga usitnite vilicom. U zdjeli izmiješajte bakalar, protisnuti češnjak, kuhani krumpir i maslinovo ulje dok ne dobijete kremastu smjesu.
Dodajte sol, papar i peršin po ukusu. Poslužite uz prepečeni kruh.