zvijezda Badnjaka

Chef Mario Mihelj ima najbolji recept za bakalar na bijelo

21.12.2024 u 12:49

Bionic
Reading

Najdivnije doba godine, kad je riječ o delicijama, veže se i uz bakalar, ribu koja je praktički obavezna tijekom blagdana. Stoljetna je tradicija pripremati ga prije Badnjaka i uživati u njemu s našim najmilijima. Ovog puta možete isprobati bakalar na bijelo onako kako ga spravlja popularni sudac u MasterChefu, Mario Mihelj

Bakalar se, baš kao i većina tradicijskih gastroikona, priprema na mali milijun načina. No kako god ga spravili, ne možete pogriješiti, bilo da ga kuhate pa pečete s krumpirom ili rajčicom, zakuhate na juhu, spremite na bijelo s krumpirom i češnjakom ili na crveno - on je neizostavna namirnica mnogih obitelji.

Jednostavni recept za bakalar na bijelo, kojim se osvajaju i najzahtjevnija nepca, s nama je podijelio jedan od ponajboljih domaćih chefova.

Evo što morate znati o sirevima i vinu Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Sastojci:

  • 1 kg sušenog bakalara (ili svježeg, ako nemate sušeni)
  • 500 g krumpira
  • 4 češnja češnjaka
  • 100 ml maslinovog ulja
  • sol i papar prema ukusu
  • peršin za posipanje

Priprema:

Ako koristite sušeni bakalar, potopite ga u hladnu vodu 24-48 sati, mijenjajući je svakih šest do osam sati. Kuhajte ga u loncu s dovoljno vode dok ne postane mekan (oko 20-30 minuta).

Paralelno skuhajte krumpir u kori. Kad omekša, ogulite ga i narežite na kriške. Očistite bakalar od kože i kostiju te ga usitnite vilicom. U zdjeli izmiješajte bakalar, protisnuti češnjak, kuhani krumpir i maslinovo ulje dok ne dobijete kremastu smjesu.

Dodajte sol, papar i peršin po ukusu. Poslužite uz prepečeni kruh.