Za pripremu ove ukusne juhe kao stvorene za hladne i zimske jesenje dane potrebna je minimalna količina sastojaka i još manje vremena, a rezultat je za prste polizati
Pasirana cvjetača i pileći temeljac služe kao osnova za ovaj recept za kremastu juhu, dok se pečeni listovi cvjetače koriste kao ukras koji će oduševiti baš svakoga. Ukusna, jednostavna i tako brzo gotova, ova juha je jedan od onih recepata za kojim ćete često posezati kada vam nedostaje vremena za kuhanje.
Potrebni sastojci:
- 600 ml pilećeg temeljca
- 1 glavica cvjetače izrezana na cvjetiće
- Malo soli
- Malo mljevene paprike
- 8 manjih listova cvjetače (ili 2 veća lista, krupno nasjeckana)
- 2,5 ml maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
U srednjem loncu pomiješajte pileću juhu i cvjetaču; začinite solju i paprom. Zakuhajte, a zatim smanjite na laganu vatru. Poklopite i kuhajte dok cvjetača ne omekša, oko 20 minuta. Kada je cvjetača kuhana ispasirajte je tako da postane glatka, a juha kremasta.
Dok se cvjetača kuha, na lim za pečenje obložen papirom za pečenje stavite listove cvjetače. Pokapajte ih s malinovim uljem te začinite solju i paprom. Pecite dok ne posmeđe i ne omekšaju, oko 10 minuta. Poslužite kao ukras na juhi.
Savjet plus:
Kada kupujete cvjetaču, obavezno je pomirišite - ne bi trebalo biti ni traga onom neugodnom sumpornom mirisu prekuhanog kupusa. Uz to, glave cvjetače trebaju biti teške i čvrste. Čuvajte ju u posudi za povrće u hladnjaku u plastičnoj vrećici do tjedan dana.