Germknödel, kod nas poznatija kao Germknedla, mnogima je prva asocijacija na Advent, blagdansko vrijeme, ali i skijališta. Napravljene od dizanog tijesta i punjene pekmezom od šljive, Germknedle su prava poslastica osobito kada preko nje prelijete topli umak od vanilije i sve bogato posipate makom i šećerom u prahu
Kada pogledate u Wikipediju, stoji kako su Germknedle specijalitet češke i bečke kuhinje, a mogu se naći i u bavarskoj kuhinji. Riječ je o velikim okruglicama od dizanog tijesta, napunjenih pekmezom od šljiva, koje se poslužuju tople.
S vremenom su stvorene i razne varijacije, pa punjenje više nije rezervirano samo za pekmez od šljiva, već se u njima mogu naći i, između ostaloga, razni čokoladni namazi. U kombinaciji s umakom od vanilije, ali i posipom od maka i šećera u prahu, okusa Germknedli sjećat ćete se još dugo.
Sastojci:
Za tijesto:
- 500 g brašna
- 1 suhi kvasac
- 300 ml toplog mlijeka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 60 g maslaca sobne temperature
- naribana korica limuna
Za umak:
- 350 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 80 g šećera
- 1 mahuna vanilije
- 1,5 žlica gustina
Priprema:
U malo toplog mlijeka dodajte suhi kvasac i žličicu šećera i ostavite petnaestak minuta na toplom mjestu. U veću posudu stavite brašno, posolite i promiješajte i u sredini napravite udubinu u koju ćete staviti nadošli kvasac, šećer, jaje, maslac, naribanu limunovu koricu i preostalo toplo mlijeko pa umijesite glatko tijesto.
Ostavite oko 40 minuta pokrito da se diže na toplom i za to vrijeme napravite umak od vanilije. Na umjerenoj vatri zagrijte mlijeko sa sjemenkama vanilije, a u drugoj posudi pjenjačom miješajte žumanjke sa šećerom, dodajte gustin i malo hladnog mlijeka. Dobro promiješati i dodati u vruće mlijeko. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Tijesto stavite na pobrašnjenu plohu, premijesite i razvaljajte. Podijelite tijesto na 10 do 12 komada, formirajte u kuglu, a potom rastanjite i u sredinu stavite po žličicu pekmeza od šljive. Rubove čvrsto spojite i formirajte okruglice. Složite ih na pobrašnjenu površinu i ostavite pokriveno dvadesetak minuta.
Kuhajte svaku okruglicu u loncu posoljene vode 7 do 10 minuta, dok štapić, kada se ubode, nije suh. Vruće okruglice prelijte umakom od vanilije i posipajte makom kojeg ste unaprijed pomiješali sa šećerom u prahu. Dobar tek!