Spoj hrskave slanine i slatkoće meda u kombinaciji s bolonjez umakom i topivom mozzarellom čini ove lazanje ručkom koji ekspresno postaje obiteljski favorit
Za klasične lazanje načelno su potrebne samo tri stvari: pogođena tjestenina, vrhunski bolonjez i sočan umak. A da bi bile još bolje, poželjno je ubaciti pokoji neočekivani dodatak koji će im dati neodoljivu aromu.
Recept za lazanje s mozzarellom umjesto klasičnog bešamel umaka te dodacima hrskave slanine i suptilnog dodatka meda oduševljava bogatstvom okusa, ali i iznimno jednostavnom pripremom, upravo zato što ne morate gubiti vrijeme na pripremu ovog zasebnog umaka. Naime sočnost se postiže spojem bolonjez umaka, sočnog svježeg vrhnja i topivih sireva.
Ovaj recept stoga je idealan za početnike u kuhinji, kao i sve koji bi rado složili nešto malo drugačije, a bez puno truda.
Sastojci:
- Malo maslinovog ulja
- Dva veća komada slanine
- Jedan luk, sitno nasjeckan
- Jedan štapić celera, nasjeckan
- Jedna mrkva srednje veličine, nasjeckana
- Dva češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 500 g mljevene junetine
- Malo pirea od rajčice
- Dvije konzerve od 400g nasjeckanog paradajza
- Žlica bistrog meda
- 500 g tjestenine za lazanje
- 400 ml creme fraichea (svježeg vrhnja)
- Jedna kuglica mozzarelle od 125 g, grubo natrgana
- 50 g ribanog parmezana
- Velik hrpa natrganih listova bosiljka
Priprema:
Započnite prženjem slanine u tavi dok ne počne poprimati lijepu zlatnu nijansu. Zatim ubacite luk, celer i mrkvu i ostavite ih da se dinstaju na srednje jakoj vatri oko pet minuta, pazeći da ih s vremena na vrijeme promiješate dok lijepo ne omekšaju.
Ubacite mljeveno meso i sve kuhajte još 40 minuta, dodavajući postepeno umak od rajčice.
Potom stavite dio vrhnja u posudu za pečenje s dva sloja listova lazanja preko njega. Ostavite ih kratko da se sljube pa dodajte pripremljeno meso u umaku i komadiće mozzarelle i parmezana, uz dodatak par žlica vrhnja.
Ovaj postupak ponovite još dvaput te finalni sloj završite tjesteninom i sirom, koji će se otopiti prilikom pečenja. Stavite u pećnicu i pecite na 180 - 200°C oko pola sata. Na kraju dodajte bosiljak za dekoraciju. Dobar tek!