malo drugačiji okusi

Bez puno truda: Ove sočne lazanje nešto su posebno, a lako se pripremaju

01.12.2024 u 20:04

Bionic
Reading

Spoj hrskave slanine i slatkoće meda u kombinaciji s bolonjez umakom i topivom mozzarellom čini ove lazanje ručkom koji ekspresno postaje obiteljski favorit

Za klasične lazanje načelno su potrebne samo tri stvari: pogođena tjestenina, vrhunski bolonjez i sočan umak. A da bi bile još bolje, poželjno je ubaciti pokoji neočekivani dodatak koji će im dati neodoljivu aromu.

Recept za lazanje s mozzarellom umjesto klasičnog bešamel umaka te dodacima hrskave slanine i suptilnog dodatka meda oduševljava bogatstvom okusa, ali i iznimno jednostavnom pripremom, upravo zato što ne morate gubiti vrijeme na pripremu ovog zasebnog umaka. Naime sočnost se postiže spojem bolonjez umaka, sočnog svježeg vrhnja i topivih sireva.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Ovaj recept stoga je idealan za početnike u kuhinji, kao i sve koji bi rado složili nešto malo drugačije, a bez puno truda.

Sastojci:

  • Malo maslinovog ulja
  • Dva veća komada slanine
  • Jedan luk, sitno nasjeckan
  • Jedan štapić celera, nasjeckan
  • Jedna mrkva srednje veličine, nasjeckana
  • Dva češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 500 g mljevene junetine
  • Malo pirea od rajčice
  • Dvije konzerve od 400g nasjeckanog paradajza
  • Žlica bistrog meda
  • 500 g tjestenine za lazanje
  • 400 ml creme fraichea (svježeg vrhnja)
  • Jedna kuglica mozzarelle od 125 g, grubo natrgana
  • 50 g ribanog parmezana
  • Velik hrpa natrganih listova bosiljka

Priprema:

Započnite prženjem slanine u tavi dok ne počne poprimati lijepu zlatnu nijansu. Zatim ubacite luk, celer i mrkvu i ostavite ih da se dinstaju na srednje jakoj vatri oko pet minuta, pazeći da ih s vremena na vrijeme promiješate dok lijepo ne omekšaju.

Ubacite mljeveno meso i sve kuhajte još 40 minuta, dodavajući postepeno umak od rajčice.

Potom stavite dio vrhnja u posudu za pečenje s dva sloja listova lazanja preko njega. Ostavite ih kratko da se sljube pa dodajte pripremljeno meso u umaku i komadiće mozzarelle i parmezana, uz dodatak par žlica vrhnja.

Ovaj postupak ponovite još dvaput te finalni sloj završite tjesteninom i sirom, koji će se otopiti prilikom pečenja. Stavite u pećnicu i pecite na 180 - 200°C oko pola sata. Na kraju dodajte bosiljak za dekoraciju. Dobar tek!