MOĆNI FLAVONOIDI

Crno vino i kakao štite od Alzheimerove bolesti

10.07.2009 u 09:52

Bionic
Reading

Crno vino, kakao i brojne vrste povrća štite od Alzheimerove bolesti, tvrde znanstvenici. Tajna se krije u njihovim sastojcima

Znanstvenici vjeruju da spojevi pod nazivom flavonoidi, koji su prisutni u mnogim vrstama povrća, mogu pomoći mozgu u obrani od bolesti karakterističnih za stariju dob.

Flavonoidi su vrlo moćni antioksidansi za koje se već odavno zna da iznimno koriste srcu, a pridonose i smanjenju rizika za obolijevanje od različitih vrsta raka.

Međutim, još uvijek se ne zna kako točno utječu na mozak. Poznato je da svi flavonoidi ne dopiru do mozga baš kao ni svi antioksidansi poput vitamina E. To znači da, iako bi mogli pomoći kod demencije, to ne čine jer ne dopiru do pravoga mjesta.

Antioksidansi upijaju opasne slobodne radikale koji uništavaju DNA stanice. Međutim, znanstvenici sada tvrde da flavonoidi ipak mogu zaštiti mozak, ali putem drugih mehanizama. Nedavna su istraživanja pokazala da u zaštiti organizma znatno pomažu zeleni čaj i grožđe te da poboljšavaju mentalne sposobnosti.

Londonski znanstvenici tijekom istraživanja bili su usredotočeni na flavonoid pod nazivom epikatehin koji se nalazi u mnogim prehrambenim namirnicama, poput kakaa.

'Otkrili smo da epikatehin štiti moždane stanice od oštećenja, ali koristi mehanizme koji nisu povezani s njihovim antioksidantnim djelovanjem. Naši su testovi pokazali da može pozitivno utjecati i na Alzheimerovu bolest', istaknuo je dr. Robert Williams, biokemičar koji je vodio istraživanje.