Kurkumu odavno koriste tradicionalne istočnjačke kuhinje, a njenih blagodati odnedavno je svjesna i kozmetička industrija. Pa što to dobroga našem tijelu nosi ovaj čudesan začin?
Iako se kurkuma i njezine nevjerojatne blagodati za čovjeka veličaju već stoljećima, znanstvenici su je tek nedavno zbog farmakoloških svojstava i bogatstva hranjivim tvarima proglasili supernamirnicom.
U sjevernoj Africi, Indiji i na Bliskom Istoku protuupalna svojstva kurkume koriste se za liječenje simptoma kolitisa, artritisa, kardiovaskularnih bolesti pa čak i raka pa je bilo pitanje trenutka kad će te blagodati početi koristiti i kozmetička industrija.
Lokalnom primjenom kurkume možemo kontrolirati proizvodnju sebuma, izlučevine odgovorne za podmazivanje kože, čiji nedostatak može dovesti do pucanja, a višak do masne kože.
Kurkuma je vrlo pigmentirana pa kako ne biste postigli efekat žutice na licu, suzdržite se od vlastitih pripravaka. Dobro osmišljene formule proizvoda u obliku gline i maski pružit će vam sve blagodati kurkume za kožu lica, ne ostavljajući nikakav obojeni trag ili mrlje.
Zbog vrlo izraženih antibakterijskih i antiseptičkih svojstava zahvaljujući kojima uravnotežuju sebum, kurkuma koži daje sjaj, a kozmetička industrija iskoristila je i sposobnost kurkumina da poboljša ton i svjetlinu kože. Ova aktivna molekula kurkume je snažan antioksidant sposoban inhibirati enzim tirozinaze koji pomaže u sintezi melanina i nekih drugih pigmenata i time može uzrokovati stvaranje tamnih mrlja i hiper-pigmentaciju. Povišena koncentracija tirozinaze u tijelu može uzrokovati i melanom.
Kurkuma se danas smatra 'čarobnim' protuupalnim sredstvom za tijelo. Osim kurkumina, za kojega su na Sveučilištu Maryland otkrili da snižava razinu dva enzima koji u tijelu uzrokuju upalu, obiluje s više od dvadeset protuupalnih spojeva.
Jarko je obojan srodnik đumbira i osnovni sastojak curryja, a dok je njezino narančasto obojenje teško izbjeći, okus koji je više topao i zemljastiji nego pikantan, gotovo nećete ni primijetiti.
Pokušajte dodati prstohvat kurkume sokovima, juhama, gulašima i omletima ili ih pomiješajte s toplim bademovim ili kokosom mlijekom. Upotrebom svježe, a ne osušene kurkume, tijelu ćete osigurati više antioksidanta, a koristite li je u kuhanju, omogućit ćete lakšu apsorpciju. Naime, istraživanja su pokazala da se kurkuma otapa u mastima.
Kurkumin se može pronaći i kao dodatak prehrani, u obliku kapsula ili u uljima.
MOĆNI DUETI