Čupavci su uvijek odlična ideja, a pripremljeni po ovom receptu doista će vas oduševiti okusom. Uz prepoznatljivu čokoladnu glazuru i kokos mrvice tu je i slatko iznenađenje u sredini – sočan pekmez od jagode ili maline
Čak i oni koji nisu veliki ljubitelji slastica vrlo rado će posegnuti za slatkom kockicom čupavca. Omiljen desert mlađih i starijih generacija ne zahtijeva velik kulinarske vještine. Ovaj recept ovom sočnom kolačiću dat će slatko osvježenje i predstaviti ga u malo drugačijoj verziji. Slastica koju se zaista isplati isprobati.
Potrebni sastojci:
- 160 g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 2 jaja sobne temperature
- 130 g šećera
- 120 ml kanolinog ulja (možete zamijeniti maslinovim ili uljem uljane repice)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 120 ml mlaćenice, sobne temperature
- 45 maslaca
- 240 ml mlijeka
- 45 g kakaa u prahu
- 385 g šećera u prahu
- 60 ml pekmeza od malina ili jagoda
- 50 g kokos mrvica
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite i obložite dno papirom za pečenje dva četvrtasta kalupa za pečenje duljine 20 cm.
U veliku zdjelu prosijte brašno prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dobro promiješajte i ostavite sa strane.
U zdjeli od električnog miksera miksajte šećer i jaja dok se sve dobro ne sjedini. Postupno dodajte ulje i vaniliju i miješati samo dok se ne sjedini.
Mikser stavite na najsporiju brzinu i polako dodajte polovicu smjese brašna i miješajte dok se ne sjedini. Umiješajte mlaćenicu, a zatim polagano dodajte preostalu smjesu brašna, stružući lopaticom po strani posude, po potrebi, dok se sve ne sjedini.
Tijesto ravnomjerno podijelite na pripremljene tepsije. Pecite 15 do 20 minuta. Prebacite kalupe na rešetku i pustite da se oba biskvita potpuno ohlade.
Za pripremu čokoladne glazure otopite maslac i pomiješajte s mlijekom. Umutite kakao prah dok se potpuno ne otopi. Dodajte šećer u prahu, postupno, i lagano miješajte dok se ne zgusne. Stavite na stranu.
Za slaganje kolača prvo pekmez premažite po vrhu jednog biskvita, a zatim ga poklopite drugim biskvitom. Izrežite na kockice veličine 5 cm.
Stavite kokos u zdjelu i ostavite sa strane.
Uz pomoć vilica svaku kocku kolača umočite sa svih strana u čokoladnu glazuru, a zatim uvaljate u kokos mrvice. Zatim kocke kolača poslažite na rešetku za hlađenje i ostavite da odstoje najmanje 10 minuta kako bi se stegnuli.