Uz ovaj recept obična juha od gljiva postaje pravi gurmanski specijalitet, a bez pretjerano truda. Uz šampinjone možete dodati bilo koju drugu vrstu gljiva, od shiitake, lisičarke do bukovača, što volite i imate dostupno
Tako kremasta, baršunasta i ukusna – ova juha u tren oka od vas će učiniti prvog chefa, a na stolu ćete imati pravi raj za nepca. Dok u pilećem temeljcu prokuhaju stabljike gljiva, u tavici na luku dinstajte klobuke uz dodatak konjaka i začina. Na kraju stabljike uklonite, a u procijeđenu juhu dodajte dinstane klobuke – ne može jednostavnije ni ukusnije.
Potrebni sastojci:
- 450 g miješanih gljiva, očišćenih, stapki odvojenih od klobuka
- 450 g šampinjona, očišćenih, stapki odvojenih od klobuka
- 65 g nasjeckanog luka
- 6 grančica timijana
- 1 grančica ružmarina
- Sol i papar, po ukusu
- 60 ml konjaka
- 950 ml pilećeg temeljca
- 60 ml vrhnja za šlag
- 30 g nasjeckanog svježeg vlasca
Priprema:
Grubo nasjeckane stapke gljiva i pirjajte poklopljene u pilećoj juhi oko sat vremena.
U međuvremenu u velikoj tavici zagrijte ulje dinstajte luk ne postane staklast. Dodajte začinsko bilje te obilno posolite i popaprite.
Lijepo i precizno nasjeckajte klobuke gljiva na kockice i stavite ih na luk. Lagano kuhajte na niskoj vatri dok se tekućina od gljiva ne oslobodi i ponovno upije. Protresite tavicu kako se gljive ne bi zalijepile te uklonite timijan i ružmarin.
Pojačajte vatru i dodajte konjak. Ako ste iskusan kuhar, flambirajte. Sve zajedno kuhajte dok se sve dobro ne reducira i ne počne poprimati zlatnu boju na rubovima.
Kuhane stabljike gljiva izvadite iz juhe.
U procijeđenu juhu dodajte mješavinu klobuka, luka i konjaka te sve zajedno lagano zagrijte. Umiješajte vrhnje i vlasac te poslužite.