Baršunast i skroman cvijet

Cvijeće koje će vam uveseliti jesen: S maćuhicama uljepšajte hladne dane

17.09.2024 u 18:35

Bionic
Reading

S krajem sezone ljetnog cvijeća, stiže vrijeme za jesenske trajnice. Bez obzira na hladnije vremenske uvjete, vrt i balkon ne moraju biti pusti, jesenske trajnice prkose hladnoći i visokom postotku vlage. Raznobojno jesensko cvijeće unosi dašak šarenila u 'sive' jesenske dane. Veliki je izbor jesenskih biljaka i trajnica koje mogu ukrasiti vrt ili posaditi balkon

Cvijeće koje je uveseljavalo tijekom toplijih mjeseci polako gubi na ljepoti i vrijeme je da ga se zamijenimo vrstama kojima se možemo diviti u hladnijem dijelu godine. Vrijeme za sadnju cvijeća koje se sadi u jesen kratko je, ali vrijedi svog truda koje se u to uloži.

Može biti u raznim nijansama

Neke od njih vrlo su lake za održavanje pa će njihov uzgoj uspjeti i početnicima.Među njima su maćuhice. Naizgled nježno i delikatno, to ljupko cvijeće vrlo je otporno te može preživjeti i temperature do -23 Celzijeva stupnja. Prepoznatljive su specifičnoj građi cvijeta - peteročlani cvijet s dvije latice u gornjem dijelu, dvije sa strane i jednom u donjem dijelu cvjeta, a može biti u raznim nijansama od bijele do tamnoljubičaste, plave, purpurne, žute, narančaste, crvene. Uz jednobojne postoje i sorte sa cvjetovima u kombinaciji dviju ili više boja.

Izvor: Profimedia / Autor: Francesca Babbi / ipa-agency.net / PA Images / Bertrand-Hillion Marie-Paola/ABACA / Abaca Press / Charly TRIBALLEAU / AFP / / Shutterstock Editorial / Profimedia / Promo

Osjetljive su na previsoke temperature

Maćuhice se sade u jesen i to u studenome. Postoje brojne vrste, a narasti će do 20 centimetara. Traje oko dvije godine i može se saditi s drugim cvijetovima i grmovima. Dobro će se održati na svakoj temperaturi i vrsti tla, ali osjetljive su na previsoke vrućine. Sadi se na gredice, obrube, kamenjare i u cvjetne posude. Za proljetnu cvatnju vrlo se često kombinira s lukovičastim cvijećem.

Sadnja može biti u otvorenu zemlju ili posude, ali moraju biti na rastojanju do 30 centimetara. Kada ih se posadi, odmah ih se treba zaliti. Za vrijeme cvatnje bit će joj potrebno prihranjivanje gnojivima. Narast će 20 do 30 centimetara u visinu, a baršunasti cvjetovi promjera su pet do deset centimetara.

UKRAS DOMA

Ovo je cvijeće najbolji izbor za balkone

Pogledaj galeriju

Uspijevaju na djelomičnom suncu, a najbolje im uspijevaju na područjima s jutarnjim suncem i popodnevnom sjenom. Posadite ih na područja koja će tijekom toplih mjeseci dobiti malo hlada. Najbolje će rasti u dobro dreniranom tlu s neizravnom sunčevom svjetlošću.

Maćuhice u prirodi rastu bez ljudske brige, i to najčešće podvrste: Viola tricolor subsp. arvensis s manjim, bijelo-žutim cvjetovima, i Viola tricolor subsp. vulgaris s većim ljubičastim cvjetovima.

Bez pretjeranog zalijevanja

Prije zalijevanja provjerite je li tlo suho. Zalijevajte tek kada je tlo gotovo osušeno. Potrebno ih je redovito zalijevati kako bi napredovale. Izbjegavajte ekstremne uvjete natopljene vodom i sušna razdoblja.

Za lakše održavanje

Maćuhicama je pogodna gnojidba svaki mjesec ili svakih nekoliko mjeseci, ovisno o gnojivu. Preporuča se korištenje gnojiva s puno fosfora i kalija kako bi se potaknuo rast korijena i snažno cvjetanje. Tijekom razdoblja cvjetanja odstranjivati ocvale cvjetove i suhe grančice što će doprinijeti produžetku cvjetanja, dati krupnije cvjetove i sačuvati lijep oblik biljke.