Nježni svjetovi tikvice pravi su užitak za gurmane. Iako su se odavno udomaćili u talijanskoj gastronomiji, kod nas još uvijek ne uživaju ni približno takvu popularnost
Delikatan okus cvjetova tikvica ili, kako ih nazivaju na našem krajnjem jugu, pupatora osvojit će vas na prvu. Sjajni su kao prilog glavnom jelu ili kao samostalan zalogajčić (tapas). Mogu se pripremati na nekoliko načina, kao dodatak rižotu ili tjestenini (dodaju se tek na kraju jer su nježne strukture i okusa). No najbolji su prženi u tempuri, bilo sami, bilo punjeni ricottom i parmezanom ili mozzarellom
Potrebni sastojci:
cvjetovi tikvica
ulje za prženje
Za tempuru:
šalica brašna
šalica i pol ledene gazirane mineralne vode
sol
pola žličice sode bikarbone
Priprema
Brašno, sol i sodu bikarbonu izmiješajte u zdjelici, ulijte ledenu gaziranu mineralnu vodu te izmiješajte. Nije potrebno previše miješati, a neće smetati ni ukoliko bude grudica u smjesi.
Ulijte ulje u duboku tavicu i zagrijte. Cvjetove tikvica kojima ste prethodno uklonili tučak umočite u smjesu i ubacite u vruće ulje. Pržite ih kratko, dok ne postanu hrskavi, te svakako okrenite da se isprže s obje strane.
Smjesa brašna i mineralne vode dat će hrskavost cvjetovima i u isto vrijeme očuvati njihov nježan okus. Izbjegavajte pripremati smjesu s jajima jer je previše vlažna i vjerojatno će okus jaja prevladati te tako u drugi plan potisnuti delikatan okus cvjetova.