Kako se priprema s većom količinom luka, paprika i rajčice, sataraš je omiljeno jelo u ljetnim danima, kada je sezona spomenutih namirnica. Neodoljivi miris ovog laganog, zdravog i ukusnog jela ispunit će vaš dom i sigurno oduševiti sve ukućane
Sataraš je jelo koje potječe iz Baranje, a obično se povezuje sa sjevernom Hrvatskom. Ovo su jelo sigurno pripremale vaše bake, a s obzirom na to da postoji više verzija, često se može naći na stolovima diljem srednje i južne Europe.
Originalno se poslužuje kao toplo predjelo, no često ga se priprema i kao glavni obrok uz rižu ili krumpir ili kao prilog mesnom jelu. Kao i ratatouille, sataraš je ukusan i hladan, pa ga slobodno možete skuhati 'na veliko' i poslužiti dan kasnije ili preostale količine zamrznuti za dane kad ne stižete kuhati.
Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i rajčica, a često se i uz dodatak tikvica, patlidžana i mrkve. Od začina se dodaje sol, a po želji žličica šećera, papar i mažuran. Jelo se priprema u širokoj tavi ili voku kako bi tekućina brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću, no ukoliko pripremate velike količine sataraša, bit će vam potreban veći lonac.
Sastojci (za 6-8 osoba)
- 4 žute paprike
- 8 rajčica
- 4 luka
- malo ulja
- vegeta
- sol
- papar
- sušene čili sjemenke (po želji)
Priprema
1. Veliki lonac napunite vodom. Rajčice prerežite površinski u križ po cijeloj dužini (ne preduboko, već samo kožicu). Ubacite ih u proključalu vodu i pustite dvije minute.
2. Izvadite ih i ogulite. Narežite na manje komadiće.
3. Na ulje dodajte na ploške narezan luk (ne mora biti jako tanko narezan). Dodajte na tanje ploške narezanu papriku. Dinstajte uz povremeno miješanje desetak minuta.
4. Kada luk i paprika omekšaju, dodajte rajčicu. Nastavite pirjati uz miješanje.
5. Začinite solju, paprom, vegetom i čilijem i pirjajte desetak minuta uz miješanje. Poklopite i pustite da se još neko vrijeme kuha.
Sataraš je gotov kad se povrće potpuno reducira. Dodajte usitnjenog svježeg bosiljka te ga poslužite uz rižu, tjesteninu, krumpir ili kao prilog mesu. U slast!