Ako ste ostali bez ideje što skuhati za ručak, predlažemo vam ovaj jednostavan recept za mesnu štrucu s puretinom i obiljem povrća poput luka, paprike i mrkve koji će štruci dati sočnost. Ovo ukusno jelo odlično je i za sve one koji paze na prehranu ili žele izgubiti koji kilogram, obzirom da jedna šnita pureće štruce sadrži oko 190 kalorija
S dolaskom toplih dana svakodnevno smo u potrazi za jednostavnim i niskokaloričnim jelima koje možete brzinski pripremiti i potom uživati u ostatku dana na plaži. Pureća štruca jedno je takvo jelo koje možete poslužiti za ručak ili večeru. Smjesu za mesnu štrucu možete unaprijed pripremiti i zamrznuti za dane kada nemate vremena stajati uz štednjak.
Tri osnovna koraka
1. Nadjev od povrća napravite tako da na srednje jakoj vatri popržite luk i papriku dok ne omekša. Dodajte mrkvu i kuhajte još nekoliko minuta, a na kraju dodajte češnjak, luk, sol i papar te kuhajte još minutu. Prebacite na tanjur da se potpuno ohladi.
2. Zatim zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje. Mljevenu puretinu prebacite u veliku zdjelu i pomiješajte s krušnim mrvicama, jajem, Worcestershire umakom, peršinom, timijanom, soli, paprom i ohlađenim povrćem.
3. Ako nemate duguljasti kalup, mesnu štrucu možete oblikovati i rukama pa prebaciti u klasični lim za pečenje. Mesnu štrucu pecite dok unutarnja temperatura na termometru ne očita 70 stupnjeva, oko 30-35 minuta. Izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu. Dok se mesna štruca peče, napravite umak kombinirajući kečap, javorov sirup i crni papar, njime premažite štrucu i pecite još 5 minuta.
Recept za pureću štrucu
Sastojci
Za nadjev od povrća:
- 1 žlica ulja
- 1 srednji luk
- 1 crvena paprika
- 1 srednje velika mrkva
- 2 češnja češnjaka
- ½ žličice soli
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
Za štrucu:
- 1 kg mljevene puretine
- ½ šalice panko krušnih mrvica
- 1 veliko jaje
- ¼ pilećeg temeljca
- 1 žlica svježeg peršina
- ½ žličice soli
- ¼ žličice mljevenog crnog papra
Za umak:
- ⅓ šalica kečapa
- 1 žličica Worcestershire umaka
- 1 žličica javorovog sirupa (ili šećera)
Priprema
1. Da biste napravili nadjev od povrća u velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani luk i papriku. Dinstajte na srednjoj vatri, često miješajući, 4-5 minuta.
2. Dodajte usitnjenu mrkvu i kuhajte još nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak i dinstajte jednu minutu dok ne pusti aromu. Dodajte sol i papar, prebacite na tanjur i ostavite da se potpuno ohladi.
3. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Prekrijte lim za pečenje papirom za pečenje (možete koristiti i duguljasti kalup ako ga imate).
4. U veću zdjelu stavite mljevenu puretinu, krušne mrvice, jaje, kocku za pileći temeljac, peršin, sol, papar i ohlađeno povrće. Pomiješajte ih zajedno s velikom žlicom ili rukama.
5. Prebacite smjesu u kalup ili rukama oblikujte mesnu štrucu te je polegnite na lim za pečenje. Pecite dok unutarnja temperatura mesa na termometru ne bude 70 stupnjeva, oko 30-35 minuta. Smanjite temperaturu.
6. Dok se mesna štruca peče napravite umak. U maloj zdjeli pomiješajte kečap, javorov sirup i crni papar. Umak rasporedite po vrhu mesne štruce (nanesite debeli sloj).
7. Vratite mesnu štrucu u pećnicu i pecite dok umak ne počne bubriti. Izvadite iz pećnice i ostavite štrucu da odstoji barem 5 minuta na kuhinjskom pultu. Ukrasite svježim peršinom i poslužite uz salatu i prilog po želji.