RUČAK ZA PRSTE POLIZATI

Nemate ideju što kuhati? Predlažemo vam ovu niskokaloričnu mesnu štrucu s puretinom i povrćem

15.07.2020 u 11:55

Bionic
Reading

Ako ste ostali bez ideje što skuhati za ručak, predlažemo vam ovaj jednostavan recept za mesnu štrucu s puretinom i obiljem povrća poput luka, paprike i mrkve koji će štruci dati sočnost. Ovo ukusno jelo odlično je i za sve one koji paze na prehranu ili žele izgubiti koji kilogram, obzirom da jedna šnita pureće štruce sadrži oko 190 kalorija

S dolaskom toplih dana svakodnevno smo u potrazi za jednostavnim i niskokaloričnim jelima koje možete brzinski pripremiti i potom uživati u ostatku dana na plaži. Pureća štruca jedno je takvo jelo koje možete poslužiti za ručak ili večeru. Smjesu za mesnu štrucu možete unaprijed pripremiti i zamrznuti za dane kada nemate vremena stajati uz štednjak.

Tri osnovna koraka

1. Nadjev od povrća napravite tako da na srednje jakoj vatri popržite luk i papriku dok ne omekša. Dodajte mrkvu i kuhajte još nekoliko minuta, a na kraju dodajte češnjak, luk, sol i papar te kuhajte još minutu. Prebacite na tanjur da se potpuno ohladi.

2. Zatim zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje. Mljevenu puretinu prebacite u veliku zdjelu i pomiješajte s krušnim mrvicama, jajem, Worcestershire umakom, peršinom, timijanom, soli, paprom i ohlađenim povrćem.

3. Ako nemate duguljasti kalup, mesnu štrucu možete oblikovati i rukama pa prebaciti u klasični lim za pečenje. Mesnu štrucu pecite dok unutarnja temperatura na termometru ne očita 70 stupnjeva, oko 30-35 minuta. Izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu. Dok se mesna štruca peče, napravite umak kombinirajući kečap, javorov sirup i crni papar, njime premažite štrucu i pecite još 5 minuta.

Recept za pureću štrucu

Sastojci

Za nadjev od povrća:

  • 1 žlica ulja
  • 1 srednji luk
  • 1 crvena paprika
  • 1 srednje velika mrkva
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice mljevenog crnog papra

Za štrucu:

  • 1 kg mljevene puretine
  • ½ šalice panko krušnih mrvica
  • 1 veliko jaje
  • ¼ pilećeg temeljca
  • 1 žlica svježeg peršina
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice mljevenog crnog papra

Za umak:

  • ⅓ šalica kečapa
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • 1 žličica javorovog sirupa (ili šećera)

Priprema

1. Da biste napravili nadjev od povrća u velikoj tavi zagrijte ulje. Dodajte nasjeckani luk i papriku. Dinstajte na srednjoj vatri, često miješajući, 4-5 minuta.

2. Dodajte usitnjenu mrkvu i kuhajte još nekoliko minuta dok ne omekša. Dodajte protisnuti češnjak i dinstajte jednu minutu dok ne pusti aromu. Dodajte sol i papar, prebacite na tanjur i ostavite da se potpuno ohladi.

3. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Prekrijte lim za pečenje papirom za pečenje (možete koristiti i duguljasti kalup ako ga imate).

4. U veću zdjelu stavite mljevenu puretinu, krušne mrvice, jaje, kocku za pileći temeljac, peršin, sol, papar i ohlađeno povrće. Pomiješajte ih zajedno s velikom žlicom ili rukama.

5. Prebacite smjesu u kalup ili rukama oblikujte mesnu štrucu te je polegnite na lim za pečenje. Pecite dok unutarnja temperatura mesa na termometru ne bude 70 stupnjeva, oko 30-35 minuta. Smanjite temperaturu.

6. Dok se mesna štruca peče napravite umak. U maloj zdjeli pomiješajte kečap, javorov sirup i crni papar. Umak rasporedite po vrhu mesne štruce (nanesite debeli sloj).

7. Vratite mesnu štrucu u pećnicu i pecite dok umak ne počne bubriti. Izvadite iz pećnice i ostavite štrucu da odstoji barem 5 minuta na kuhinjskom pultu. Ukrasite svježim peršinom i poslužite uz salatu i prilog po želji.