Palačinke su bez sumnje među najpopularnijim slasticama, a mnogi ih vole baš s nekim slasnim čokoladnim namazom ili pak posute kakaom
Zaželjeli ste se nečeg slatkog, ali nemate ideja? Ovoga puta donosimo pomalo neuobičajen recept za ukusne palačinke koji uključuje i kakao dodan u tijesto.
Završnu notu ovoj prefinoj slastici dat će i orašasti plodovi dok će listovi mente i malo bobičastog voća pružiti osvježavajuću aromu.
Sastojci:
- 2 jaja
- 125 g brašna
- kakao
- četvrtina žličice soli
- 250 ml mlijeka
- 50 g maslaca
- žličica maslaca (za lim za pečenje)
Čokoladna krema
- 200 g čokolade
- 30 g šećera
- 150 ml mlijeka
- 50 ml vrhnja
- 30 g maslaca
Za dekoraciju:
malo metvice i malina (možete koristiti i borovnice, kupine, ribizl...)
Priprema:
U zdjeli pomiješajte jaja s brašnom, kakaom i soli, dodajte mlijeko i umutite. U loncu rastopite maslac, dodajte prethodnoj smjesi i nastavite mutiti dok ne bude grudica. U tavu na srednje jaku vatru stavite žlicu maslaca, dodajte šeflju tijesta, dobro rasporedite i, kad počnu izlaziti mjehurići, preokrenite i pecite s druge strane. Ponavljajte postupak dok ne ispečete svu smjesu.
Krema:
Otopite čokoladu u vodenoj kupki na laganoj vatri uz često miješanje. U malom loncu zagrijte mlijeko, vrhnje i šećer. U mlijeko ulijte čokoladu i lagano miješajući prokuhajte nekoliko sekundi. Maknite s vatre i dodajte maslac malo po malo uz stalno miješanje, sve dok ne dobijete glatki i homogeni umak. Palačinke nafilajte čokoladnom kremom, ukrasite nasjeckanim orašastim plodovima, dodajte listiće mente i malo malina. I dobar tek!