Rižoto s gljivama, ovoga puta šampinjonima, uvijek je odlična ideja kad nemate puno vremena, a želite nešto laganije
Omiljeno talijansko jelo rižoto odlikuje kremoznost i raskošan okus, a varijanta sa šampinjonima je bez sumnje među najpopularnijima.
Tajna dobrog rižota je korištenje određenog tipa riže poput arborio ili carnalori, a da bi uspio, morate stalno miješati.
Sastojci:
- 330 g arborio riže
- 2 češnja češnjaka
- luk
- 400 g šampinjona
- 1 litra juhe od povrća
- 80 g parmezana
- 50 g maslaca
- sol
- crni papar
- svježi peršin
Priprema:
Ogulite i sitno nasjeckajte luk, odnosno narežite ga na što sitnije kockice. Češnjak ogulite i također nasjeckajte, što sitnije.
Stavite lonac na vatru s juhom. Ne trebate kuhati, samo zagrijte. U međuvremenu zagrijte tavu s komadićem maslaca i žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kad se maslac otopi, dodajte luk i češnjak i kuhajte na vrlo laganoj vatri, tako da se lagano popirja oko 5-7 minuta.
Nakon tog vremena dodajte šampinjone (ako su gljive cijele možete ih narezati na veće komade) i kuhajte još 4-5 minuta, na srednjoj vatri. Posolite. Dodajte rižu i lagano je miješajte drvenom kuhačom pazeći da ne polomite zrnca te dodajte malo soli.
Dodajte dvije-tri šeflje juhe koja će već biti vruća. Pustite da se riža kuha uz stalno miješanje.
Dodajte još dvije šeflje i nastavite miješati. Juhu dolijevajte malo po malo, uvijek iz lonca u lonac, kako bi je riža upila. Riža trebala kuhati 15 do 17 minuta te pripazite da se ne raskuha. Kad je riža gotova, maknite je s vatre i dodajte naribani parmezan i ostatak maslaca. Promiješajte da se dobro upije. Kušajte i dodajte sol ako je potrebno.
Ostavite rižoto da odstoji prije posluživanja i dodajte malo nasjeckanog peršina na vrhu za dekoraciju. I dobar tek!