Kada imate izbirljivu djecu, koja ne žele isprobavati nove namirnice, kao ni jesti zdravo povrće, tražite sve načine kako bi im servirali zdrav obrok. Brokula zasigurno spada kod mnoge djece u omraženo zeleno povrće, no stvari se nakon ovog recepta možda i promjene
Sa svog nedavnog posjeta Italiji, točnije Bariju, voditeljica Karmela Vukov Colić se vratila i s domaćom tjesteninom. Na tamošnjim ulicama kupila je domaće orecchiette, tjesteninu tipična za Apuliju, regiju južne Italije koja je ime dobila zbog svog oblika koji nalikuje malom uhu.
Iako je isprva s njima poželjela napraviti talijansko tradicionalno jelo Orecchiette con cime di rapa, u prijevodu Orecchiette u umaku od izdanaka jedne vrste repe, budući da istu nije pronašla kod nas, odabrala je brokulu kao savršeno povrće za ovu tjesteninu.
Sastojci:
- 500 g Orecchietta
- brokula
- maslinovo ulje
- 1-2 češnja češnjaka
- malo čilija
- 1-2 slana inćuna
U lonac vrele slane vode stavite cvjetiće jedne brokule i kuhajte pet minuta, a potom dodajte orecchiette i kuhajte 6-8 minuta dok nisu gotovo al dente.
Posebno u tavi, na malo maslinovog ulja, propirjajte 1-2 češnja češnjaka, malo čilija, 1-2 slana inćuna pa u tavu dodajte ocijeđenu tjesteninu i brokulu. Sačuvajte malo tekućine u kojoj su se kuhali, pa u umak možete dodati žlicu do dvije te tekućine.
Sad miješajte sve u tavi da nastane kremast umak oko Orecchietta, a po želji možete ubaciti i parmezan. U nekim apulijskim domovima ovo se jelo poslužuje posipano krušnim mrvicama preprženima na maslinovom ulju.