Kocke za juhu je prilično jednostavno za napraviti, a okus se može prilagoditi prema željama - malo više povrća, malo manje soli. Osim za juhu služi za brzu pripremu standardnih variva ili 'kompliciranijih' jela
Domaće kocke za juhu su 'as iz rukava' u danima kad nemate puno vremena za kuhanje, a želite svojoj obitelji pripremiti nešto ukusno i zdravo. Prave se lako i brzo, a jednom kada ih spremite, mogu dugo trajati.
Sastojci:
- 1 manji krumpir
- 1 veća mrkva
- 1 manja tikvica
- 1 manja glavica luka
- pola vezice peršina
- 100 g soli
- žlica ulja
Priprema:
Za početak dobro oprati povrće. Nakon pranja pustite da se povrće dobro ocijedi i krenite sa čišćenjem. Sastojke nasjeckati i staviti u teflonsku tavu u kojoj se sastojci neće zalijepiti za dno. Naliti malo vode i prodinstati dok ne ispari sva tekućina koju pusti povrće. Dodajti sol i ulje i miješati nekoliko minuta. Samljeti sve sastojke i vratiti na tavu kako bi se malo osušili. Kada se dobije smjesu gusta poput tijesta, maknuti je s vatre i rasporediti po papiru za pečenje. Napraviti od smjese pravokutnik debljine oko 1 centimetar i zamrznite na 12 sati. Nakon toga narezati ga na kockice. Svaku kockicu uviti u papir za pečenje i staviti u hladnjak. Od ove smjese se može dobiti 9 kockica, a povrće se izmijeniti po želji i ukusu. Kada poželite juhu, samo izvadite jednu kockicu, spustite je u litru proključale vode i kuhajte nekoliko minuta. Bit će još ukusnija ako dodate i rezance ili noklice, svježu mrkvu i peršin.