PRIJEDLOG ZA RUČAK

Donosimo detaljan recept za zdravo i ukusno varivo s jeftinim namirnicama

18.03.2021 u 14:07

Bionic
Reading

Caldo verde popularna je juha u portugalskoj kuhinji, iako bismo je mi prije svrstali u kategoriju variva. Osnovni tradicionalni sastojci ovog jela su kupus, krumpir, maslinovo ulje, crni papar i sol, a obično se dodaju i češnjak, luk te kobasica ili pršut, što caldo verde čini sličnim talijansko-američkoj svadbenoj juhi

Svaka kultura ima svoju tradicionalnu domaću hranu, jednostavne, održive recepte koji pružaju okus doma. Kod nas je to sarma, a u portugalu caldo verde - juha od krumpira, zelja i kobasice koju smo danas odlučili podijeliti s vama. Portugalci je smatraju jednim od najposebnijih jela koje grije srce, a ako volite juhe i variva, sigurni smo kako ćete se i vi zaljubiti u nju.

Prije nego se bacite u pripremu ove delicije, sugeriramo vam da koristite brašnasti tip krumpira koji će juhi dati gustoću. Ne trebate ga kuhati dok se ne raspadne, jer je bolje kad u juhi ostavite nekoliko kockica, a ostatak propasirate.

Originalni couve galega, odnosno galicijski kupus, koji se obično koristi u Portugalu, teško ćete pronaći u našim krajevima, no umjesto njega možete koristiti bilo koju tamno zelenu kupusnjaču. Kovrčavi ili toskanski kelj ili kupus dobra su alternativa.

Caldo verde

Priprema: 10 min

Vrijeme kuhanje: 40 min

Broj porcija: 2

Sastojci

  • 75 g chouriço (svinjska kobasica)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 luk (oguljen i sitno narezan)
  • 2 češnja češnjaka (oguljena i zgnječena)
  • 1 lovorov list
  • 250 g brašnastog krumpira (oguljen i nasjeckan)
  • 750 ml vode ili pilećeg temeljca
  • 200 g proljetnog zelja ili kelja
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje i bijeli vinski ocat (za posluživanje)

Priprema

1. Odvojite trećinu kobasice. Oštrim nožem skinite crijevo, a zatim je narežite na manje komade.

2. Zagrijte ulje u loncu na srednjem plamenu. Popržite na kockice narezanu kobasicu dok ne počne puštati ulje, a zatim dodajte luk, malo smanjite vatru i pržite dok ne omekša i poprimi zlatnu boju.

3. Umiješajte češnjak i lovorov list, kuhajte još nekoliko minuta, a zatim dodajte krumpir i promiješajte da se premaže uljem. Dodajte vodu ili pileći temeljac pa kada krene vriti smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka dok krumpir ne bude kuhan.

4. Za to vrijeme zelje sitno narežite, a preostalu kobasicu ​​narežite na ploške. Kobasicu popržite na vrućoj tavi dok ne bude lagano pougljena, a zatim je stavite sa strane.

5. Nakon što je krumpir kuhan, nekoliko komada skašite i propasirajte. Lovorov list bacite, a zatim juhu izblendajte štapnim mikserom ovisno o tome koliko želite da bude glatka.

6. Začinite po ukusu, a zatim umiješajte zelje i kuhajte par minuta dok ne omekša.

7. Juhu podijelite u dvije zdjelice, ukrasite preprženom kobasicom i kockicama krumpira te prelijte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i bijelog vinskog octa.

U slast!