Caldo verde popularna je juha u portugalskoj kuhinji, iako bismo je mi prije svrstali u kategoriju variva. Osnovni tradicionalni sastojci ovog jela su kupus, krumpir, maslinovo ulje, crni papar i sol, a obično se dodaju i češnjak, luk te kobasica ili pršut, što caldo verde čini sličnim talijansko-američkoj svadbenoj juhi
Svaka kultura ima svoju tradicionalnu domaću hranu, jednostavne, održive recepte koji pružaju okus doma. Kod nas je to sarma, a u portugalu caldo verde - juha od krumpira, zelja i kobasice koju smo danas odlučili podijeliti s vama. Portugalci je smatraju jednim od najposebnijih jela koje grije srce, a ako volite juhe i variva, sigurni smo kako ćete se i vi zaljubiti u nju.
Prije nego se bacite u pripremu ove delicije, sugeriramo vam da koristite brašnasti tip krumpira koji će juhi dati gustoću. Ne trebate ga kuhati dok se ne raspadne, jer je bolje kad u juhi ostavite nekoliko kockica, a ostatak propasirate.
Originalni couve galega, odnosno galicijski kupus, koji se obično koristi u Portugalu, teško ćete pronaći u našim krajevima, no umjesto njega možete koristiti bilo koju tamno zelenu kupusnjaču. Kovrčavi ili toskanski kelj ili kupus dobra su alternativa.
Caldo verde
Priprema: 10 min
Vrijeme kuhanje: 40 min
Broj porcija: 2
Sastojci
- 75 g chouriço (svinjska kobasica)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 luk (oguljen i sitno narezan)
- 2 češnja češnjaka (oguljena i zgnječena)
- 1 lovorov list
- 250 g brašnastog krumpira (oguljen i nasjeckan)
- 750 ml vode ili pilećeg temeljca
- 200 g proljetnog zelja ili kelja
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje i bijeli vinski ocat (za posluživanje)
Priprema
1. Odvojite trećinu kobasice. Oštrim nožem skinite crijevo, a zatim je narežite na manje komade.
2. Zagrijte ulje u loncu na srednjem plamenu. Popržite na kockice narezanu kobasicu dok ne počne puštati ulje, a zatim dodajte luk, malo smanjite vatru i pržite dok ne omekša i poprimi zlatnu boju.
3. Umiješajte češnjak i lovorov list, kuhajte još nekoliko minuta, a zatim dodajte krumpir i promiješajte da se premaže uljem. Dodajte vodu ili pileći temeljac pa kada krene vriti smanjite vatru i ostavite da se lagano krčka dok krumpir ne bude kuhan.
4. Za to vrijeme zelje sitno narežite, a preostalu kobasicu narežite na ploške. Kobasicu popržite na vrućoj tavi dok ne bude lagano pougljena, a zatim je stavite sa strane.
5. Nakon što je krumpir kuhan, nekoliko komada skašite i propasirajte. Lovorov list bacite, a zatim juhu izblendajte štapnim mikserom ovisno o tome koliko želite da bude glatka.
6. Začinite po ukusu, a zatim umiješajte zelje i kuhajte par minuta dok ne omekša.
7. Juhu podijelite u dvije zdjelice, ukrasite preprženom kobasicom i kockicama krumpira te prelijte s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i bijelog vinskog octa.
U slast!