Koliko god se trudili svojim ukućanima pripremiti ukusan i zdrav obrok, ima dana kad jednostavno ne stižete odraditi sve obaveze, a uz to još i provoditi sate uz štednjak. Brzinski i nutritivno bogati recepti su spas u takvim situacijama, a danas vam donosimo upravo takav jedan recept koji obiluje vlaknima. Glavne zvijezde su brokula i cvjetača koje u kombinaciji s malo brašna, mlijeka i sira postaju najukusniji ručak ili večera za cijelu obitelj. Jelo možete poslužiti i kao prilog uz meso i ribu, a jednom kada ga probate, uvijek ćete ga rado iznova pripremati
Zapečena brokula i cvjetača
Sastojci
- 500 g brokule
- 500 g cvjetače
- 2 žlice mlijeka
- 1 glavica luka
- maslac
- 2 paprike
- 1 žličica soli
- 2 rajčice
- Ulje
Za punjenje:
- 3 jaja
- 2 čaše mlijeka (400 ml)
- 1 žličica soli
- 5 žlica maslinovog ulja (30 ml)
- Brašno 130 g
- češnjak u prahu
- Sir 100 g
Priprema
1. Operite i usitnite brokulu i cvjetaču na manje cvjetove. Prebacite u lonac, dodajte vode tako da prekrije povrće, dvije žlice mlijeka i sol pa kuhajte dok povrće ne omekša.
2. Luk narežite na komadiće pa ga kratko popržite u tavi na malo otopljenog maslaca.
3. Operite papriku i rajčicu pa ih narežite na komadiće.
4. Nauljite vatrostalnu posudu pa dodajte ocijeđenu brokulu i cvjetaču, preprženi luk, papriku i rajčicu.
5. U posudi izmutite jaja i mlijeko, a zatim i sol, ulje, češnjak u prahu i brašno. Smjesu prelijte preko povrća te po vrhu posipajte ribani sir. Pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 °C.
U slast!