Jede vam se baš nešto slatko i fino, a ne znate koji recept isprobati? Što kažete na najukusniji cheesecake koji se naprosto topi u ustima
Čini se da nam slasnih varijanti cheesecakea jednostavno nikad nije dosta, a ako ste ljubitelj ove ukusne slastice od sira, evo još jedne ideje za recept.
Prvo i osnovno pravilo za uspjeh ovog omiljenog kolača je da odabir kremastog punomasnog sira.
Osim sira, važan je dodatak koji će ga učiniti podatnijim je tučeno ili kiselo vrhnje.
Kako biste spriječili pucanje torte, važno je da se prebrzo ne ohladi ni prepeče, a obje se stvari mogu spriječiti: cheesecake treba peći dok se rubovi ne počnu odvajati od kalupa i ne brinite ako sredina ne djeluje čvrsto.
Nakon što je cheesecake pečen prvo malo otvorite vrata pećnice i ostavite ga u njoj sat vremena pa tek onda izvadite. Nakon što se ohladi potrebno ga je držati i u hladnjaku barem četiri sata.
Sastojci:
900 grama kremastog sira
šalica šećera
žlica gustina ili 2 žlice namjenskog brašna
1/8 žličice soli
1/2 šalice kiselog vrhnja
2 žličice soka od limuna (po izboru)
žličica ekstrakta vanilije
3 jaja
žumanjak
Za koru:
paket keksa (npr. Petit Beure, Digestive...) od 180 do 200 grama
5 žlica maslaca i dodatno za mašćenje kalupa
Priprema:
Sastojci prije pripreme trebaju biti na sobnoj temperaturi oko pola sata, a pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva Celzijevih. Prstima namažite kalup za pečenje maslacem. Budući da se prema ovom receptu torta peče u posudi s vodom, kalup morate dodatno zaštititi. Najbolje ga je dobro omotati aluminijskom folijom izvana kako kolač ne bi došao u kontakt s vodom.
Pet žlica maslaca otopite u mikrovalnoj ili u lončiću, a kekse izmrvite u blenderu. Pomiješajte kekse s maslacem i stavite na dno kalupa. Dobro pritisnite, najbolje dnom staklene čaše. Podlogu pecite osam do 10 minuta. Pomiješajte sir, šećer, brašno i sol mikserom, a zatim dodajte kiselo vrhnje, sok od limuna i vaniliju. Zatim dodajte jaja prema preporuci i sve još jednom promiješajte špatulom.
Izlijte kremu na ohlađenu podlogu. U posudu za pečenje ulijte nekoliko šalica vode i smjestite kalup s kolačem. Pecite ga na istoj temperaturi 50 do 60 minuta.
Nakon što se hladio u otvorenoj pećnici sat vremena izvadite kalup i nožem odvojite kolač od njega. Pustite da se posve ohladi i stavite ga u hladnjak. Prije posluživanja bilo bi dobro da cheesecake bude pola sata na sobnoj temperaturi.
Savjet za kraj: Cheesecake možete dodatno obogatiti i borovnicama, višnjama, šumskim voćem, čokoladom, kokosom... I dobar tek!