UKUSNA SLASTICA

Nećete se moći zaustaviti samo na jednom: Ovi jednostavni kolačići potpuno će vas očarati

10.03.2021 u 13:08

Bionic
Reading

Jede vam se nešto slatko, a ne da vam se dugo se zadržavati u kuhinji? Ovi fini i ukusni kolačići nisu teški za pripremanje, a mogu vam pomoći i vaši najmlađi

Kolačići od tijesta, odnosno scones, omiljeni su u Velikoj Britaniji i SAD-u, te postoje bezbrojne varijante, no najvažnije je da se u tijesto umijesi hladni maslac što tijesto ovih neodoljivih kolačića čini posebno pahuljastima.

Scones se poslužuju s maslacem ili džemom te su savršeni npr. za doručak ili uz čaj.

Evo jednog recepta koji uključuje nepobjedivi dvojac višnje i čokoladu no po želji slobodno ga zamijenite drugim opcijama poput grožđica, borovnica, ribizla, jagoda...

Sastojci

  • 100 g tamne čokolade
  • 60 g višanja
  • 390 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • ¼ žličice soli
  • 70 g šećera
  • 170 g mlijeka
  • 90 g maslaca
  • 1 jaje

Priprema:

Stavite prethodno iscijeđene višnje i nasjeckanu čokoladu u posudu, zatim dodajte 350 g brašna, prašak za pecivo, sol, šećer, mlijeko i rashlađeni maslac koji ste izrezali na kockice. Maslac polagano 'utrljajte' u brašno dok smjesa ne poprimi zrnatu teksturu, ali poželjno je da u smjesi ostane većih komadića maslaca. Sve dobro promiješajte villicom pazeći da tijesto ne bude jako kompaktno.

Umijesite tijesto rukama na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljajte oko 2 cm debljine.

Pomoću okruglog rezača za kekse, čaše ili šalice izrežite krugove (ili uz pomoć noža izrežite trokute). Stavite kolačiće na pripremljeni lim za pečenje i premažite jajetom. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje i pažljivo stavite kolačiće.

Pecite 15-20 minuta na oko 200 stupnjeva i poslužite toplo ili hladno. I dobar tek!