Jede vam se nešto slatko, a ne da vam se dugo se zadržavati u kuhinji? Ovi fini i ukusni kolačići nisu teški za pripremanje, a mogu vam pomoći i vaši najmlađi
Kolačići od tijesta, odnosno scones, omiljeni su u Velikoj Britaniji i SAD-u, te postoje bezbrojne varijante, no najvažnije je da se u tijesto umijesi hladni maslac što tijesto ovih neodoljivih kolačića čini posebno pahuljastima.
Scones se poslužuju s maslacem ili džemom te su savršeni npr. za doručak ili uz čaj.
Evo jednog recepta koji uključuje nepobjedivi dvojac višnje i čokoladu no po želji slobodno ga zamijenite drugim opcijama poput grožđica, borovnica, ribizla, jagoda...
Sastojci
- 100 g tamne čokolade
- 60 g višanja
- 390 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- ¼ žličice soli
- 70 g šećera
- 170 g mlijeka
- 90 g maslaca
- 1 jaje
Priprema:
Stavite prethodno iscijeđene višnje i nasjeckanu čokoladu u posudu, zatim dodajte 350 g brašna, prašak za pecivo, sol, šećer, mlijeko i rashlađeni maslac koji ste izrezali na kockice. Maslac polagano 'utrljajte' u brašno dok smjesa ne poprimi zrnatu teksturu, ali poželjno je da u smjesi ostane većih komadića maslaca. Sve dobro promiješajte villicom pazeći da tijesto ne bude jako kompaktno.
Umijesite tijesto rukama na pobrašnjenoj radnoj površini i razvaljajte oko 2 cm debljine.
Pomoću okruglog rezača za kekse, čaše ili šalice izrežite krugove (ili uz pomoć noža izrežite trokute). Stavite kolačiće na pripremljeni lim za pečenje i premažite jajetom. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lim obložite papirom za pečenje i pažljivo stavite kolačiće.
Pecite 15-20 minuta na oko 200 stupnjeva i poslužite toplo ili hladno. I dobar tek!