Topli dani nam donose misli o moru i okusima ljeta. Prava kraljevska obitelj iz Jadranskog mora ovih dana stiže u zagrebački restoran Bota Šare, a koji je s našim čitateljima podijelio nekoliko vrhunskih ribljih recepata što ih možete pripremiti i u vlastitom domu.
Riba kao glavni predstavnik mediteranske prehrane ima brojne blagotvorne učinke na ljudsko zdravlje i vjeruje se da je važna za dug i zdrav život. Mediteranska prehrana bogata je vlaknima, antioksidansima, vitaminima, mineralima, kvalitetnim proteinima ribe, složenim ugljikohidratima, nezasićenim masnoćama te osobito blagotvornim omega-3 masnim kiselinama. Svi ti nutrijenti pojedinačno doprinose zdravlju, ali djeluju i sinergijski u očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Upravo zato restorani Bota Šare poklanjaju veliku pažnju upravo ribi.
Jadranska škarpina s povrćem u pećnici pravi je praznik boja. Ova kombinacija osim okusom na prvu oduševljava i izgledom. Kovač na gradele izvrstan je za dane kada najmilijima pripremamo obrok na otvorenom. Uz dalmatinsku blitvu imat ćemo osjećaj kao da smo već na moru.
Orada na lešo izvrsna je lagana kombinacija koja uz kuhano povrće daje obrok uz koji lako obavljamo daljnje obaveze u danu. Ljetno vrijeme idelano je za laganu dalmatinsku prehranu uz koju se lakše podnose ljetne vrućine, a našem tijelu daje neopisiv osjećaj putovanja Jadranom.
Jadranska škarpina s povrćem pečena u pećnici
Sastojci za četiri osobe:
- 1.5 kg škarpine (očišćene, najbolje jedna ili dvije manje)
- 500 g mladog krumpira /domaćeg
- 100 g Crnih maslina
- 100 g Zelenih maslina
- 2 svježe rajčice srednje veličine
- 2 gl crvenog luka
- 4-5 češnja češnjaka
- 1 svježa tikvica
- Par listića svježeg ružmarina
- Stonska sol
- Maslinovo ulje
- Bijelo vino
- 2 dl ribljeg temeljca
Priprema:
Povrće izrezati na komade srednje veličine kako bi se ispekli istodobno s ribom. Krumpir narezati na ploške debljine 3 mm, rajčicu na 4 kriške, češnjak na ploške, tikvicu na kocke srednje debljine. Sve zajedno posoliti stonskom soli, dodati maslinovo ulje i ružmarin, lagano izmiješati. Staviti u tepsiju, a u sredini ostaviti mjesto gdje ćemo staviti začinjenu ribu. Očišćenu ribu s jedne strane je potrebno zarezati po sredini gdje je najdeblja kako bi tijekom pečenja imali uvid da li je riba dvoljno pečena. Položimo je u sredinu tepsije, pouljimo i podlijemo sve ribljim temeljcem. Peći oko 45 minuta na 200 stupnjeva. Desetak minuta prije kraja pečenja ribu preliti s malo bijelog vina.
Kovač na gradelama
Sastojci za četiri osobe:
- 2 kg kovača (očišćenog)
- Maslinovo ulje
- Stonska sol
- 500 g kuhanog krumpira
- 1 kg blitve
- Maslinovo ulje
- Stonska sol
Priprema:
Kovač je riba koja nema ljusku stoga ga prije pečenja treba dobro osušiti kako se ne bi zalijepio za gradele. Vatra treba biti jaka no ne previše. Gradele premažemo prije pečenja uljem. Kovača zarežemo sa svake strane po sredini gdje je najdeblji kako bi imali uvid koliko je pečen. Posolimo ribu stonskom soli, umjereno pouljimo i lagano stavimo na gradele. Kada je pečen uz njega serviramo prilog po želji. Za blitvu na dalmatinski potrebno je kuhani krumpir i blitvu izmiješati zajedno u posudi, dodati maslinovo ulje i stonsku sol.
Orada na lešo
Sastojci za četiri osobe:
- 1.5 kg orade (očišćene)
- 2 veće mrkve
- 1 gl luka
- 3 veća krumpira
- List peršina
- 3-4 češnja češnjaka
- Maslinovo ulje
- Stonska sol
- Papar u zrnu
Potrebno je imati lonac širine ribe koju ćemo u njemu kuhati kako se riba ne bi slomila prilikom kuhanja. U lonac staviti malo maslinovog ulja, ugrijati ga no ne pregrijati, dodati narezano povrće te kratko zapržiti cca 5 min. Zatim zaliti s oko 1.5 l vode. Pustiti da povrće bude na pola kuhano te zatim ribu zarezati samo s jedne strane i položiti u lonac. Zarezana strana riba mora biti okrenuta prema gore. Posoliti i kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta. Ribu je tijekom kuhanja potrebno zalijevati temeljcem u kojem se kuha iz razloga jer se ne okreće. Kada je gotova poslužimo je uz kuhano povrće, posolimo stonskom soli i prelijemo maslinovim uljem.
Carpaccio od brancina
Sastojci za četiri osobe:
- 1 kg brancina (očišćenog)
- Maslinovo ulje
- Papar
- Stonska sol
- Sok od 4 limuna
- 300 g svježe domaće rikole
Priprema:
Očišćenu ribu odvojimo od kosti / isfilitiramo oštrim nožem. Režemo ukoso tanke listiće i slažemo ih u oval u kojem ćemo ih začiniti emulzijom od limunovog soka, maslinovog ulja, papra i stonske soli. Pjenjačom izmiješamo gore navedene sastojke da bismo dobili srednje gustu emulziju kojom prelijemo listiće brancina. Ostavimo 10 minuta da odstoji u hladnjaku te u međuvremenu operemo i ocijedimo rikolu. Malo rikole izrežemo na oval, složimo, a na nju poredamo listiće brancina. Sve prelijemo maslinovim uljem i dodamo malo kapara.