Za sve ljubitelje jagoda danas imamo super brzi recept za kolač koji oduševljava okusom i izgledom. Toliko je jednostavan da će ga s lakoćom pripremiti i početnici u kuhinji. Sve sastojke je potrebno pomiješati i uliti u kalup, ispeći te, naravno, pričekati da se ohladi i uživati u osvježavajućem desertu. U slast!
Sastojci
Za tijesto:
- 250 g brašna
- 100 g maslaca
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice kiselog vrhnja
- prašak za pecivo
- žumanjak
- cijelo jaje
- 100 g šećera
- prstohvat soli
- limunova korica
- 100 g jagoda
- žlica bijelog ruma
Za kremu:
- 300 ml vrhnja za šlag
- 2 šlag kreme od vanilije
- 200 g krem sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 600 g opranih i narezanih jagoda
Dodatno:
- crveni preljev za torte s okusom jagoda
Priprema
1. Sve sastojke za tijesto pomiješajte služeći se mikserom. Počnite s jajima i šećerom pa dodajte redom maslac, vrhnje, vanilin šećer, prašak za pecivo, sol, rum, brašno i limunovu koricu. Dobit ćete gustu, masnu smjesu u koju ćete dodati narezane jagode i sve ručno promiješati.
2. Smjesu prebacite u prethodno namašćeni i papirom obloženi pleh za kolače. Poravnajte i zagladite. Pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva 10-15 minuta.
3. Pripremite crveni preljev tako što ćete u lonac staviti kupljeni preljev za torte s okusom jagoda te 2,5 dl vode. Stavite na vatru da zakuha i pustite da se hladi. Njime ćete kasnije preliti jagode.
4. U vrhnje za šlag dodajte dvije kupovne šlag kreme od vanilije i umutite sve mikserom. Dodajte krem sir i šećer u prahu i ponovno izmiksajte.
5. Kremom prekrijte kolač. Rasporedite na četvrtine narezane jagode i prelijte po vrhu crvenim preljevom. Kolač ostavite da se dobro ohladi.