Popečci od tikvica i krumpira odlična su ideja za prilog ili pak samostalan obrok, pogotovo u ove tople ljetne dane. Recept je jednostavan, a posebno će se svidjeti najmlađim članovima obitelji
Tikvice možete pripremiti na nebrojeno puno načina, no ponekad vam ponestane ideja i ni sami ne znate što biste s njima? Polpete ili popečke od tikvica i krumpira obožavat će najmlađi članovi obitelji, a možete ih poslužiti kao prilog glavnom jelu ili kao vege varijantu ručka, no odlično funkcioniraju i u toplo-hladnim salatama.
Potrebni sastojci
- 2 tikvice srednje veličine
- 400 g krumpira
- 1 manji luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 jaja
- sol, papar
- začini po želji: origano, mažuran, majčina dušica, vlasac...
- maslinovo ulje
Priprema
Naribajte tikvicu na ribež (na veće rupe). Posolite naribane tikvice i stavite ih u cjediljku da se iz njih ocijedi višak tekućine dok vi pripremate preostale sastojke.
U zagrijanu tavu na malo maslinovog stavite nasjeckani luk te pržite dok ne postane proziran, dodajte mu tad nasjeckani češnjak i pržite oko minute te maknite s vatre.
Naribajte krumpir na manje rupice na ribežu, malo posolite i ocijedite višak tekućine. Ocijeđenim krumpirima dodajte ocijeđene tikvice, luk i češnjak s tavice te nasjeckane začine. U smjesu dodajte i dva manja jaja te sve dobro izmiješajte.
Smjesu možete pržiti u tavi na malo maslinovog ulja ili pak peći u pećnici. Žlicom vadite smjesu i lagano poravnajte da dobijete okrugle popečke.
Pecite dok ne dok ne dobiju zlatnožutu boju s obje strane i posllužite ih tople.
A zašto ne biste još dodali i...
Ovaj bazni recept možete po želji obogatiti i nekim svojim omiljenim sastojkom, a isprobali smo ih s listićima parmezana, sušenim rajčicama i pinjolima. Rezultat je - fantastičan!