Za ovo jednostavno jelo s tjesteninom, idealno za tople ljetne dane, potrebni su vam umak od rajčice i svježa ricotta (skuta). Pripazite samo da tjestenina ne bude prekuhana, već al dente, a za to je dovoljno slijediti upute na pakiranju
Potrebni sastojci:
- tjestenina po izboru
- sol, papar
- 2 žlice maslaca, omekšalog
- umak od rajčice
- 170 g ricotte (skute)
- naribani parmezan
- listovi bosiljka za ukras
Potrebni sastojci za umak od rajčica
- 2 velike žice maslinovog ulja
- 2-3 češnja češnjaka 1
- luk srednje veličine
- 500 ml passate od rajčica
- sol, papar
- peršin, bosiljak
Priprema
Tjesteninu kuhajte u zasoljenoj vodi prema uputama na pakiranju, vodeći računa da se ne prekuha već da bude al dente.
Kad stavite lonac s vodim za tjesteninu na vatru, bacite se na pripremu umaka.
Priprema umaka
Zagrijte maslinovo ulje te na njega stavite nasjeckani luk. Smanjite vatru i pržite luk 4-5 minuta lagano miješajući temu zatim dodajte nasjeckani češnjak. Nakon minutu do dvije dodajte umak od rajčice, sol, papra po želji i malo vode te sve promiješajte i nastavite kuhati oko 20 minuta srednje jakoj temperaturi. Nakon desetak minuta kuhanja kušajte umak, a ako primijetite da je kiselkast dodajte u njega žličicu meda, te još soli ako je potrebno. Kad se umak nakon 20-ak minuta skuhao dodajte mu nasjeckani peršin i bosiljak.
Maslac stavite u duboku tavu na srednju vatru te mu dodajte skuhanu ocijeđenu tjesteninu, malo soli i papra. Polako u tavu dodavajte umak od rajčica te promiješajte kako biste jednakomjerno prekrili tjesteninu.
Tjesteninu nakon toga prebacite u zdjelu za posluživanje i dodajte joj svježu ricottu, pospite s naribanim parmezanom i ukrasite listovima svježeg bosiljka.