Ova kremasta torta koja izgledom podsjeća na kremšnite toliko je ukusna i jednostavna za pripremu da će se odsada sigurno često naći na vašem meniju. Sve što vam je potrebno za pripremu ove torte zasigurno već imate u svojoj kuhinji jer se priprema od osnovnih namirnica kao što su brašno, mlijeko, jaja i šećer, a kako je počela sezona bobičastog voća, vrh torte možete ukrasiti jagodama, malinama, kupinama ili crvenim ribizom. U slast!
Sastojci
Za tijesto:
- 150 g brašna
- 100 ml vode
- 100 ml mlijeka
- 80 g maslaca
- 4 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
Za kremu:
- 500 ml mlijeka
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 180 g maslaca
Priprema
1. Započnite s priremom tijesta tako da rastopite maslaca u loncu. Dodajte 100 ml vode.
2. U brašno zamiješajte žličicu praška za pecivo. Kad maslac zakuha postepeno dodajte brašno uz miješanje. Mijašajte na vatri dok ne dobijete jako gustu, raspadajuću smjesu.
3. Prebacite smjesu u posudu i pustite da se ohladi. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Sipajte u smjesu jedno po jedno jaje i miješajte kuhačom.
4. U kalup za tortu dodajte pola smjese i zagladite je kuhačom te stavite peći 20 minuta. Isto ponovite i s drugim dijelom smjese kako bi dobili dvije kore.
5. Sada je vrijeme da pripremite kremu. U lonac dodajte jaja i šećer pa sve promiješajte kutlačom. Postepeno dodajte brašno i miješajte sve vrijeme kako ne bi nastale grudice.
6. Potom dodajte postepeno mlijeko, istovremeno miješajući. Prebacite lonac na vatru i kuhajte kremu do vrenja (miješajte sve vrijeme), a onda kuhajte još tri minute dok se krema ne zgusne. Ostavite da se hladi.
7. Izmiksajte maslac i potom dodajte kremu pa još jednom sve izmiksajte.
8. U kalup za tortu prebacite koru, prelijte kremom i poklopite drugom korom.
9. Pustite da se torta ohladi u hladnjaku i prije posluživanja posipajte šećerom u prahu.