Brza slana pita s jogurtom i grizom naša je preporuka za ručak ili večeru, a odličnog ukusa bit će i dan poslije, za doručak. Ovo jednostavno jelo gotovo je za svega pola sata, od čega se 25 minuta peče u pećnici. Pita je toliko jednostavna za pripremu da smo sigurni kako će se još puno puta naći na vašem meniju
Ovo će jelo zasigurno obožavati svi vaši ukućani, a idealno je za dane kad vam se ne da provoditi sate i sate za štednjakom. U svega 5 minuta promiješajte sve sastojke prema niže navedenim uputama, ulijte u dublji kalup za pečenje i pecite oko 25 minuta dok ne poprimi lijepu smeđu boju.
Obzirom da se pita reže na kocke, često se naziva i jogurt kockama, a ukoliko ne volite feta sir, uvijek možete dodati neku drugu vrstu sira. Čak i ako ste početnik u kuhinji, s ovim jelom teško da ćete promašiti. Držite se uputa i greškama mjesta nema.
Sastojci
- 1 pakiranje gotovih kora za pite
- 3 jaja
- 2 čaše jogurta
- 1/2 čaše ulja
- 1 čaša griza
- 130 g feta sira
- 1 žličica soli
- 2 žličice praška za pecivo
Za preljev:
- 1/2 čaše jogurta
- Malo manje od pola čaše ulja
- Malo manje od pola čaše mlijeka
- Suhi začini po želji (peršin, bosiljak, češnjak u prahu...)
Priprema
1. U zdjeli razmutite 3 jaja pa dodajte 2 čaše jogurta, 130 g feta sira, pola čaše ulja, 2 žličice praška za pecivo, žličicu soli, griz i suhe začine pa sve zajedno dobro promiješajte.
2. Nauljite pleh i na dno stavite jednu koru prepolovljnu na pola. Ponovno premažite uljem pa dodajete još jednu koru prepolovljenu na pola.
3. Odvojite dvije kore za kasnije, a ostale kore zarolajte i prerežite ih na šest dijelova te ih dodajte u prethodno pripremljenu smjesu s jogurtom i grizom. Sve dobro promiješajte kako bi dobili kompaktnu smjesu.
4. Smjesu prebacite u kalup i poravnajte kuhačom. Preklopite dvjema korama (prepolovljenim) i namažite ih uljem. Narežite pitu na osam jednakih djelova.
5. Za preljev pomiješajte pola čaše jogurta, malo manje od pola čaše ulja, jedno jaje i malo manje od pola čaše mlijeka. Sve sastojke dobro promiješajte i prelijte time pitu.
6. Pecite na 190 stupnjeva 25 minuta.