S dolaskom toplih dana trebalo bi pripaziti da u organizam unosimo lakše probavljive i sezonske namirnice koje će nas zasititi, ali i učiniti da se osjećamo poletno. Za dane kada vam se ne da provoditi sate uz štednjak, ova salata s povrćem, tjesteninom i tunom odličan je prijedlog za ručak ili večeru, a ukoliko unaprijed operete i narežete povrće, gotova je u svega nekoliko minuta
Obzirom da se sastoji od sezonskog povrća, tune i tjestenine, ovom ćete salatom tijelu osigurati cjelovit obrok obogaćen vlaknima, proteinima, ugljikohidratima i zdravim mastima. Količina namirnica navedenih u receptu bit će dovoljna za četiri osobe, no uvijek možete pojačati količine i višak salate pospremiti u hladnjak te je jesti i sutradan. Recept možete prilagoditi željama svojih ukućana, pa tako tunu možete zamijeniti lososom ili pilećim prsima, a rukolu nekom drugom zelenom salatom.
Sastojci
- 200 g rukole
- 200 g tjestenine (fusilli)
- 6-7 rajčica grappolo
- 2 paprike
- 1 svježi krastavac
- 150 g konzerviranog kukuruza
- 280 g konzervirane tune
- 350 g skyra
Za preljev:
- 2 žlice senfa
- sok 1 cijeđenog limuna
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Priprema
1. Trebat će vam velika zdjela u koju ćete pomiješati sve sastojke. Salatu operite i stavite na stranu. Rajčicu, krastavac i paprike operite i narežite na kockice i prebacite sve u zdjelu. Dodajte tunu i kukuruz.
2. U proključalu i posoljenu vodu stavite tjesteninu da se kuha 8-10 minuta. Za to vrijeme ćete pripremiti preljev.
3. U posebnoj zdjelici pomiješajte skyr, senf, sok limuna, sol, papar i maslinovo ulje.
4. U zdjelu s povrćem dodajte ocijeđenu tjesteninu i preljev i sve dobro promiješajte.
5. Na kraju dodajte salatu i ponovno sve dobro promiješajte. Ukoliko nedostaje još soli, dosolite i pustite u hladnjaku do posluživanja.
Salatu ukrasite maslinama i uživajte u svom laganom i visoko hranjivom obroku. U slast!