Ovaj tradicionalni dalmatinski recept na malo drukčiji način donosimo iz kuharice 'Male tajne za kuhinju 21. stoljeća' u izdanju Profila
Potrebni sastojci:
1 kg junećeg buta
2 žličice Vegete
6 klinčića
50 g pancete narezane na štapiće
3 češnja češnjaka, narezana na četvrtine
200 ml crnog vina
50 ml maslinova ulja
200 g luka
150 g korijena celera
150 g korijena peršina
120 g mrkve
100 g jabuke
700 ml vode
1 žlica nasjeckanog celera
1 žlica nasjeckanog peršina
2 suhe smokve
2 suhe šljive
2 žlice koncentrat rajčice Podravka
Pola žličice papra
100 ml prošeka
Priprema:
Meso oprtite, obrišite, natrljajte dvjema žličicama Vegete i nabodite klinčićima. Nožem izbodite meso, pa u svaki otvor stavite pancetu i češnjak. Pripremljeno meso prelijte vinom, prekrijte prozirnom folijom i ostavite stajati u hladnjaku preko noći. Meso izvadite iz vina, a vino sačuvajte.
Na zagrijanom ulju zapecite meso u komadu sa svih strana da dobije lijepu boju. Dodajte luk, korijen celera, peršina, mrkvu, i jabuku narezane na ploške. Kratko prepecite i zalijte vodom. Dodajte lišće celera i peršina, suhe smokve i šljive. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko dva sat.
Pred kraj kuhanja umiješajte koncentrat rajčice, poparite, zalijte prošekom i vinom u kojem se meso mariniralo. Kratko prokuhajte. Meso izvadite, a povrće zajedno s tekućinom izmiksajte u mikseru. Meso narežite na ploške i prelijte umakom.
Pašticadu poslužite s kuhanim njokima.
Savjet: Za pripremu pašticade koristite kiseliju jabuku.
Mala tajna: S obzirom na duže vrijeme pripreme, tijekom kuhanja povremeno otklopite i po potrebi podlijte s malo vode. Nikao ne miješajte nego samo povremeno protresite posudu.