špageti s dodatkom

Ekspresno gotov ručak: Treba vam samo pet sastojaka i pola sata vremena

02.09.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Donosimo malo drugačiji recept za slavnu talijansku tjesteninu koja je ekspresno gotova i laka za pripremu

Špageti Aglio e Olio bezvremenski su talijanski klasik koji oduševljava jednostavnom pripremom, malim brojem sastojaka i izvrsnim okusom.

Za ovu tradicionalnu talijansku tjesteninu treba vam manje od pola sata provedenih u kuhinji, što je čini savršenim ručkom ili večerom tijekom tjedna, kako biste imali više vremena za odmor i aktivnosti u slobodnom vremenu.

Recept za tjesteninu špageti Aglio e Olio

Prednost je i iznimna jednostavnost u pripremi pa s njome baš nikakvih problema neće imati niti početnici, niti oni 'nespretni' u kuhinji, a bez imalo sumnje će oduševiti sve za stolom.

Ako uz to želite obroku pridodati i element iznenađenja, špagete Aglio e Olio obogatite komadićima slanine, koji će pojačati arome i obogatiti okus.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Sastojci:

  • 75 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 šnite dimljene slanine
  • 400 g špageta
  • 6 velikih češnja češnjaka, sitno naribanih
  • 25 g svježeg peršina, sitno nasjeckanog

Priprema:

Zagrijte 1 žličicu ulja u tavi s neprijanjajućim dnom i pecite slaninu na srednjoj vatri 5-6 minuta dok ne postane hrskava. Maknite s vatre, ostavljajući ulje u tavi. Stavite slaninu na papirnati ubrus da se ocijedi, a zatim, kad se dovoljno ohladi, sitno je nasjeckajte.

Zagrijte veliku posudu slane vode do vrenja i skuhajte špagete prema uputama na pakiranju.

Nekoliko minuta prije nego što je tjestenina gotova, ulijte preostalo ulje u tavu i kuhajte češnjak na srednje-niskoj vatri 1-2 minute dok ne postane mirisan i ne počne mijenjati boju u smeđu (pazite da ne zagori jer će postati gorak).

Ocijedite tjesteninu, sačuvajte malo vode od kuhanja, i stavite tjesteninu u ulje s češnjakom. Dodajte peršin i sve zajedno promiješajte, po potrebi dodajte malo vode od tjestenine kako biste razrijedili smjesu. Poslužite u zdjelama i pospite nasjeckanom slaninom.