UKRAS ZA KRUNIDBU

Evo koje je pravo značenje lovorovih vijenaca koje su nosile Kate Middleton i Charlotte

07.05.2023 u 12:30

Bionic
Reading

Iza srebrnih cvjetnih kruna koje su umjesto tijara na krunidbi kralja Charlesa nosile Kate Middleton i princeza Charlotte krije se dublje značenje

Majka i kći su za krunidbu kralja Charlesa nosile haljine s potpisom modne kuće Alexandera McQueena, koje Kate Middleton redovito bira za najvažnija događanja u životu još pod svog vjenčanja, sad je prvi put i princeza Charlotte dobila priliku nositi dizajnersku haljinu te slavne modne kuće.

Princeza od Walesa prekinula je tradiciju i umjesto tijare iz bogate arhive britanske kraljevske obitelji, nosila je efektan ukras na glavi – srebrni lovorov vijenac, a vrlo sličan model nosila je i njezina osmogodišnja kćer Charlotte.

Cvjetna kruna od srebrnih niti i stiliziranog lovorovog lišća te kristalnih ukrasa djelo je Jess Collet u suradnji s modnom kućom Alexander McQueen. Osmogodišnjakinja je nosila jednostavnu bijelu haljinu s plaštom, također djelo Sarah Burton za McQueen, s vezom na kojem se ističu motivi ruže, čička, narcisa i djeteline, a to su četiri cvijeta Ujedinjenog Kraljevstva.

  • +7
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Strpljivo je stajala uz svoju majku, koja je bila odjevena u punu kraljevsku odoru s ceremonijskim plaštom ispod kojeg se tek nazirala McQeenova haljina u boji slonovače.

Dizajnom nakita odale su počast motivu koji se koristio tijekom Charlesove krunidbe - Zelenom čovjeku. Drevni lik iz britanskog folklora, Zeleni čovjek simbolizira proljeće i ponovno rođenje i nosi krunu od hrasta, bršljana i gloga te simbolično cvijeće. Ne čudi takav odabir kad se zna da je kralj Charles gotovo cijeli svoj život gaji dubok interes za prirodu, vrtlarstvo i očuvanje okoliša. Njegova unuka, kao i snaha, odabirom tog botaničkog motiva zapravo su na jedinstven način odale počast njegovoj velikoj životnoj strasti – prirodi i očuvanju okoliša.

  • +14
Princ Louis i princeza Charlotte Izvor: Profimedia / Autor: WPA Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uoči krunidbe puno se nagađalo koji će nakit Kate nositi, a posebno hoće li se pojaviti s kakvom blistavom tijarom na glavi, što ne bi bio mudar potez s obzirom na krizu troškova života koja potresa britanski otok, a uostalom i većina tih tijara ima dragulje kompliciranog podrijetla.

  • +5
Princ Louis na balkonu Buckinghamske palače Izvor: Profimedia / Autor: MATT CROSSICK / PA IMAGES / TIM ROOKE / SHUTTERSTOCK EDITORIAL / PROFIMEDIA

Princeza od Walesa stoga je izabrala nešto posve drugačije što uostalom najbolje dočarava novo doba za monarhiju, a isto je odabrala i za svoju kćerku, koja je počast obitelji odala i izborom nakita na pogrebu kraljice Elizabete. Tad je nosila diskretan broš u obliku potkove u znak velike ljubavi koju je kraljica Elizabeta gajila prema konjima.