Znanstvenici stalno pokušavaju otkriti zašto neki ljudi lakše održavaju tjelesnu težinu, a sada su zaključili da se tajna možda krije u slini
Istraživači su pronašli gen koji omogućuje brže razbijanje ugljikohidrata, a poznato je da se zbog njih ljudi više debljaju. Gen su prozvali Atkins, prema autoru poznate dijete, a službeno ime mu je AMY1.
Gen čini enzim koji se nalazi u slini te započinje razgradnju i probavljanje škrobnih namirnica kao što su čips ili riža.
Istraživanje je pokazalo da su mršaviji ljudi koji su imali više kopija gena, samim time i više spomenutog enzima.
Iako je normalno to da geni budu u paru, neki ljudi imaju samo jednu kopiju gena, a drugi dvije, tri ili čak više. U slučaju gena AMY1 moguće je imati do 20 primjeraka. Nature Genetics prenosi da će ljudi s manje tih gena teže razgraditi ugljikohidrate i zato će se lakše debljati. Iako nije sasvim jasno na koji to način djeluje, jedna od mogućnosti je da se neprobavljeni škrob hrani crijevnom bakterijom pa ljudi teže mršave.
Znanstvenici s londonskih sveučilišta zaključuju da bi se zbog toga najbolja moguća prehrana ubuduće trebala slagati za svakog pojedinca.