OZBILJAN PROBLEM

Evo zašto vas kosa može zbilja boljeti

23.03.2017 u 11:01

Bionic
Reading

To zbilja nije samo u vašoj glavi! Da, zvuči nevjerojatno, ali kosa može boljeti, kažu stručnjaci

Sjećate li se scene iz 'Seksa i grada' u kojoj se Charlotte nakon žestokog partijanja požali Carrie, Mirandi i Samanthi na doručku da je kosa boli! Da, skalp obično počne boljeti kad ste umorni ili pod stresom. Ali stručnjaci smatraju kako je osnovni razlog, nemojte se iznenaditi: neoprana kosa.

Ako ne šamponirate kosu i ne koristite regenerator, ulja koja se prirodno nakupljaju oko folikula dlake utječu na rast gljivica na tjemenu.

'Znači, ne radi se o tome da vas kosa boli već koža i perifolikularno područje vlasišta - područje oko svake vlasi, pore ili folikula', objašnjava dermatologinja Francesca Fusco za Vogue.

Vlasište je nevjerojatno bogato prokrvljeno, prepuno živčanih završetaka i žlijezda. Osim toga, ove gljivice mogu prouzročiti i perut. Kombinacija ovih faktora može čak izazvati upalu koja stvara preosjetljivost pa imate doista dojam da vas kosa boli.

Harry Josh, frizer koji se brine o kosi mnogih zvijezda, otkrio je jedan jednostavan trik. 'Ako vas muči ovaj problem, a možete izdržati oko pet dana da ne operete kosu, stvar je možda u tome da vam treba stimulacija vlasišta. Stoga isprobajte dobro poznatu tehniku: četkajte kosu. To će stimulirati vlasište. I investirajte u kvalitetnu četku, bit ćete zadovoljni rezultatom', kaže.

Što se tiče pranja kose, on smatra da osobe koje imaju tanju kosu moraju je češće prati jer se brže masti, a osobe koje su sijede ili imaju kovrčavu kosu mogu proći i s duljom pauzom. Oni koji imaju suhu kosu trebaju je prati svakih tri ili četiri dana.

Treba naglasiti i da razlog kad boli kosa nije samo posljedica neodgovarajuće njege već pogađa i dvije trećine osoba koje pate od migrene. Radi se o fenomenu koji se naziva alodinija.

Kosa vam nije ništa drukčija od drugih dijelova tijela pa treba kvalitetnu i odgovarajuću njegu.