Najstariji restoran u Gračanima, Stari Puntijar, gostionica iz 1838. godine, danas je restoran koji će vas oduševiti autohtonom hrvatskom kuhinjom
Obitelj Puntijar oduvijek je svoje goste ugošćivala biranim jelima i pićima te velikim gostoprimstvom. Očuvanje preko 160 godina duge obiteljske ugostiteljske tradicije sada je u rukama Zlatka Puntijara te nudi tradicionalnu kuhinju čiji se recepti još i danas čuvaju i pripremaju po tradicionalnim recepturama.
Smješten je u mirnom okruženju u zagrebačkim Gračanima. Zlatko Puntijar je i strastveni sakupljač starih kuharica koje ponosno drži u Gastro muzeju Starog Puntijara gdje u vitrinama čuva oko 600 starih kuharica te po starim provjerenim receptima svojim gostima poslužuje autohtonu hrvatsku kuhinju.
Kako nam je sam Zlatko Puntijar rekao, on u svom restoranu predstavlja hrvatsku kuhinju kroz povijest te recepte iz starih kuharica. Puntijar ističe kuharicu grofa Nikole Zrinskog koja datira iz 1662. prema kojoj priprema jela kao što su jelen u črnoj juhi, jabuke u šlafroku te piletina u umaku od korijena peršina.
Izdvojio nam je i jela iz Sokačke knjige iz 1813, koja sada već ima punih 200 godina, a iz nje priprema teletinu u limunu, knedle u limunu te sarmice u slatkom zelju.
U svom restoranu najčešće poslužuje divljač, teletinu, lungić, biftek, ramstek, standardno piletinu i puretinu, a neki od omiljenih jela njegovih gostiju svakako su već spomenuti teletina u limunu, jelen u črnoj juhi te knedle od jabuka.
U svojoj gastroponudi isključivo njeguje tradiciju, pa mu trendovi u gastronimiji ne znače baš puno, iako, priznaje, vodi računa o novim trendovima dekoriranja hrane.
Naši preci ostavili su nam preveliko bogatstvo da bi išel na nekaj novo', kaže Zlatko Puntijar naglašavajući da je u njegovom restoranu 'stroga hrvatska priča'. Ističe i da koristi neke začine koji su kod nas 'novootkriveni'.
'Naprimjer đumbir, taj začin je u posljednje vrijeme ponovno otkriven, no činjenica je da je na našim prostorima vladalo bogatstvo začina još u 15-16. stoljeću, pa se i đumbir koristio još u 16. stoljeću', kaže Zlatko Puntijar.
Zlatko Puntijar delicije svoga restorana ponudit će i na Festivalu okusa za koji je pripremio dva menija. Na prvom meniju nalazit će se Tanjur iz davnina na kojemu će u ponudi biti pletenica, odrezak isprepleten sa špekom, pečen na žaru, pripremljen prema receptu samostana Klarisa, zatim Birlingov odrezak, odrezak paniran u žutanjcima i tučenim borovicama, pečen na žaru, pripremljen prema receptu iz Prve kuharice na hrvatskom jeziku iz 1813. godine, te piletina u umaku korijena peršina, pripremljena prema kuharici grofa Nikole Zrinskog iz 16. stoljeća. Za desert tu su pak knedlice od jabuka u umaku od crnog vina, pripremljene prema Prvoj kuharici na hrvatskom jeziku.
Drugi meni biti će vegetarijanski i uključivati će sirom punjene pohane bukovače, šampinjone punjene sirom i pečene na žaru, tjesteninu s tartufima, povrće sa žara, zelenu rižu (riža sa špinatom).
Ako i vi želite okusiti tradicionalna hrvatska jela, posjetite Stari Puntijar tijekom Festivala okusa i uživajte u 40 posto nižoj cijeni vinske karte uz pomoć festivalske kartice, koja u pretprodaji stoji 50, a na dan početka festivala 60 kuna. Cijena prvog menija uz popust iznosi 120 kuna, dok cijena vegetarijanskog menija s popustom stoji 96 kuna. Festivalska kartica Explorer i ulaznica vrijede za dvije osobe i neograničen broj korištenja tijekom 28 dana Festivala okusa u Hrvatskoj i Sloveniji