Posuđe od lijevanog željeza koristi se već stotinama godina, a postoji mnogo razloga zašto je u upotrebi još i danas. Materijal je vrlo izdržljiv i dobro zadržava toplinu, a uz pravilno održavanje ovo posuđe vam može služiti i nekoliko desetljeća
Na prvi pogled, tava od lijevanog željeza zbog spomenutih kvaliteta čini se idealnom, ali ipak ima pokoju manu. Zahtijeva redovito čišćenje kako ne bi zahrđala, ali ne u perilici posuđa niti s puno deterdženta. Zapravo, zbog zaštitnog sloja koji se stvara na površini, treba je samo dobro oprati vrelom vodom i prebrisati. Vrlo je teška, reagira na kiselu vrstu hrane i treba joj dosta vremena za zagrijavanje. Ali opet, kad se zagrije, hrana pripremljena u njoj jako je ukusna.
Umak od rajčice
Brzo i ukusno jelo koje će biti savršeno uz špagete na kraju napornog radnog dana, ali nemojte ga raditi u ovoj tavi. Naime, tave od lijevanog željeza s vremenom dobiju zaštitni sloj pa i nije preporučljivo da se primjerice peru u perilici posuđa. Hrana poput rajčice koja ima kiselosti može uništiti taj sloj pa hrana na kraju čak može poprimiti metalni okus.
Kuhanje s alkoholom ili octom
Iz istog razloga nije pametno raditi jela koja ćete podlijevati vinom ili bilo kojim drugim alkoholnim sastojkom. Zbog jačine, vino i ostala pića također mogu oštetiti zaštitni sloj pa će se u jelu osjetiti metal.
Deserti s kiselim namirnicama
Budući da su od lijevanog željeza i lako mogu ići u pećnicu nakon pripreme na štednjaku, ove su tave idealne za određene deserte ili pak pite jer će rubovi biti ukusni i hrskavi. No ako se u receptu spominje bilo koja kiselkasta namirnica koja bi mogla napraviti štetu poput rajčice, desert radije spravite u nekoj drugoj posudi.
Omlet
Da bi tava od lijevanog željeza imala savršeni sloj, potrebno je više vremena pa nije pametno u njoj peći omlet i riskirati da se zalijepi za dno. Osim što nećete uživati u primjerice finom doručku, tavu ćete morati namočiti kao biste odstranili zapečena jaja pa će se sloj morati stvarati ispočetka.
Riba
Ovaj tip posuđa idealan je za prženje mesa, ali ne i ribe. Većina je ribe mekana i lako se lijepi pa vas može zadesiti ista sudbina kao s omletom. Dakle, ukusan odrezak svakako pecite na tavi od lijevanog željeza, a ribu možda radije na popularnoj teflonki.