Ono što nitko ne voli je izaći iz restorana s gorkim okusom u ustima, a kako to izbjeći pod svaku cijenu, zna Dennis Turčinović, Hrvat koji je s partnerima preuzeo i revitalizirao legendarni njujorški restoran Delmonico's
Restoran Delmonico's, s poviješću koja seže još do 1827. godine, simbol je tradicije, inovacije i izvrsnosti. Kultno mjesto na Manhattanu s Dennisom Turčinovićem vode Joseph Licul, Darko Matošić i Branko Vinski kao šef sale, dizajn interijera potpisuje arhitekt Sandro Užila, a novi vizualni identitet Mirko Ilić. Delmonico's oduševljava okusima, mirisima i izgledom te je ujedno svjedok uspona hrvatskog talenta na međunarodnoj sceni.
A kada se sam Turčinović odluči uputiti u restorane, prilično je oprezan u tome što će naručiti. Naime, ako itko dobro poznaje njih i njihove menije, to je vlasnik povijesnog steakhouse restorana Delmonico's. A kako napominje, gosti koji žele biti sigurni da će im prijati plaćena večera trebali bi biti još izbirljiviji.
Evo što on predložio da je dobro naručiti, a što je ipak najbolje preskočiti u restoranu.
Vrhunske komade mesa vrijedi isprobati
Turčinović kaže da će uvijek potrošiti novac na dobar komad mesa, a koji je pri tome dobro pripremljen. 'To posebno vrijedi za najbolje od svih vrsta mesa, a to je A5 wagyu', kaže misleći na vrstu govedine poznate po bogatom, masnom okusu i nježnoj teksturi što se postiže posebnom prehranom goveda.
Ističe kako je važno da kuhar zna pravu tehniku za tretiranje 'vrlo masnog, mramornog komada govedine'. 'Kad se pravilno pripremi, vrijedi svakog centa, ali ako priprema nije dobra, meso neće imati okus kakav bi trebalo imati i neće biti vrijedno te visoke cijene', kaže za Business Insider. Isto pravilo primjenjuje na ribeye, odrezak koji naziva 'jednim od najboljih komada govedine koje možete pronaći'.
Morski plodovi odličan su izbor za početak
'Obrok bih definitivno započeo morskim plodovima', rekao je za BI, dodajući: 'Mislim, to je tako klasično u steakhouseu.' Iako je to vrlo uzbudljiv način za početak posebnog obroka, kako kaže, pripazite i nemojte se zanositi veličinom porcije te sačuvajte mjesta za glavni dio.
Držite se onoga što je u sezoni
Ako uočite na jelovniku nešto za što znate da je tog trena u špici sezone, svakako razmislite o naručivanju, bez obzira na cijenu. Turčinoviću su tartufi i medvjeđi luk omiljene namirnice koje ne propušta u sezoni. 'Općenito, obratite pozornost na određene sorte i nemojte se bojati postavljati pitanja o namirnicama. Ako na jelovniku, primjerice, vidite krumpiriće, i to je negdje između kasnog ljeta i rane zime, raspitajte se o kakvoj se vrsti krumpira radi', kaže i dodaje da mu je pomfrit napravljen od sezonskog krumpira Kennebec također jedno od omiljenih jela.
Probajte nešto novo ili eksperimentalno, ali u domeni restorana
'Ako postoji nešto na jelovniku što ne vidite ili nemate priliku često jesti, vjerojatno se isplati naručiti - sve dok je u domeni steakhousea', rekao je Turčinović.
Naprimjer, vrijedi probati poseban komad dimljenog mesa ili originalno pripremljen prilog od povrća.
Salatu od rajčice i luka naručuje samo ako je rajčica u sezoni
Salata od rajčice i luka može biti popularna u restoranima, ali Turčinović kaže da se ne isplati trošiti novac na nju, osim ako se radi o nekom posebnom receptu i ako je vrhunac sezone rajčica. 'Ako nije sezona rajčica, vjerojatno naručujete njenu blijedu verziju', dodaje.
Često postoje puno bolje opcije od filet mignona
Osim ako stvarno ne žudite za njim, filet mignon nije komad mesa na koji vrijedi potrošiti novac u mesnom restoranu. 'To jelo možete dobiti bilo gdje drugdje', kaže. Umjesto toga, ako idete u fini restoran, potražite najbolju moguću opciju s govedinom. 'U mom svijetu, to bi značilo nešto kao ribeye ili veći ribeye, kao odrezak Tomahawk', kaže Turčinović.
Jela s tjesteninom možete preskočiti
Jela s tjesteninom u mesnim restoranima nisu baš najbolji izbor – često mogu biti teška i ne baš ukusna. 'Nikada ne bih naručio tjesteninu u mesnom restoranu, pogotovo ako nije u skladu s tim restoranom ili područjem stručnosti kuhara', kaže, dodajući da su neka jela vjerojatno na jelovniku da bi se 'umirili drugi gosti' koji ne žele biftek, a ne zato što su izvrsnog okusa.
Mesni restorani obično nisu poznati po dobrim desertima
Ako želite uštedjeti novac u mesnom restoranu, slobodno preskočite i desert. Kako kaže Turčinović, oni obično nemaju dobre slastice, osim ako su zaposlili stručnog slastičara. Inače, brojni restorani, kako kažu, 'kupuju kolače u trgovini, režu ih i stavljaju na pladnjeve'.