DELTA NERETVE

Hrvatska Kalifornija s pješčanim plažama: Ovo je Zlatna dolina i ovdje su zalasci sunca najljepši

14.08.2024 u 13:02

Bionic
Reading

Udaljena na tek nešto manje od dva sata vožnje automobilom od Dubrovnika, u blizini Metkovića i Opuzena smjestila se najveća, ali i jedina prava delta u Hrvatskoj - delta Neretve. Zbog svoje prirodne ljepote nazivaju je još hrvatskom Kalifornijom, ali i Zlatnom dolinom

Zahvaljujući nevjerojatnoj vegetaciji, delta Neretve odavno je prozvana Zlatnom dolinom, a osim što je to područje poznato po plantažama mandarina, koje svojom bojom i citrusnim mirisima krase ovaj kraj svake jeseni, ovaj dio ujedno je i najveća, ali i jedina prava delta Hrvatske.

Riječ je, kao što je dobro poznato, o dolini na jugu Hrvatske koju je na svom ušću formirala rijeka Neretva, koja izvire u Bosni i Hercegovini, ispod Zelengore, a u Jadransko more ulijeva se u blizini Opuzena i Ploča.

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević

Smještena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, svojim posjetiteljima nudi bogatu kulturnu, turističku i gospodarsku ponudu, svakog ljeta privlači sve veći broj turista koji osim u domaćem voću i povrću uživaju u tradicionalnom maratonu lađa, a posebno je omiljen među kitesurferima iz cijeloga svijeta, koji ovu deltu obožavaju za svoje egzibicije.

Pješčana plaža i plitka voda omiljeni su ponajviše brojnim obiteljima s malom djecom, osobito jer se odmah do plaže nalazi i gusta borova šuma koja pruža prijeko potreban hlad.

  • +3
Delta Neretve Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Maraton lađa

Svi oni koji su već imali prilike posjetiti taj dio slažu se kako zalasci sunca nisu nigdje toliko lijepi kao u dolini Neretve, a poseban je gušt doživjeti ga ploveći lađom po Neretvi, što je jedan od izleta koji se tamo nudi. Osim što ćete ploviti čarobnim putevima Neretve, domaćini će vam otkriti tajnu na koji način stoljećima love ribe, jegulje i žabu, a ne smijete ni propustiti iskusiti tradicionalni brudet koji se sprema od davnina.

Tu je i tradicionalni Maraton lađa, sportsko natjecanje u utrci starih izvornih plovila koji se održava svake godine u kolovozu, a kojoj je cilj čim prije preveslati put od Metkovića do Ploča. Svake godine ovaj spektakl posjećuje sve više turista, a o istom se priča i u cijelom svijetu.