Zahvaljujući svojoj bogatoj teksturi, sirevi upotpunjuju jelo i čine ga ukusnijim
Kvalitetnim sirevima teško je odoljeti, a ova ukusna namirnica odlično se sljubljuje s brojnim ribljim, mesnim i povrtnim jelima, pa čak i desertima. Zahvaljujući svojoj bogatoj teksturi, sirevi upotpunjuju jelo i čine ga ukusnijim.
Topljeni sir često se dodaje u umake ili rižoto kako bi se postigla gustoća te kako bi jelo dobilo na okusu, naribani tvrdi sirevi poput parmezana, grana padana ili Ribanca zaokružuju jelo, a mogu se poslužiti i uz vino, polutvrdi sirevi su pogodni za kombiniranje uz razne vrste jela, dok su svježi sirevi i namazi zbog svoje kremoznosti odlični dodaci savijačama i desertima.
Razmišljanje o ukusnim sirevima nagnalo nas je da se zapitamo na koje sve načine možemo uživati u slasnim specijalitetima u kojima glavnu ulogu imaju sirevi, a da to pritom ne budu već viđena jela.
Ukoliko ste ljubitelj ove mliječne delicije u svim oblicima i kombinacijama, sigurno vas zanima kakve sve gastronomske užitke možete pripremiti kada vam ostane sira u hladnjaku. Za vas smo pripremili ukusne i drugačije recepte sa sirom koji će vam izmamiti osmijeh na lice. Kuhače u ruke i pripremite se oduševiti nepca vas i vaših najmilijih. U slast!
1. Slane palačinke sa sirom
Sastojci (4 osobe)
Tijesto za palačinke
- 300 ml mlijeka
- 2 žlice sirnog namaza
- 3 cijela jaja
- 100 g brašna
- prstohvat soli
- svežanj svježeg vlasca
Punjenje
- 125 g sirnog namaza sa začinima
- 125 g kiselog vrhnja
- svežanj svježeg vlasca
- sol
- papar
Priprema
1. Umutiti mikserom jaja, brašno, mlijeko i dodati sirni namaz sa svim ostalim sastojcima za tijesto. Sitno isjeckati vlasac. Tijesto ostaviti najmanje 30 minuta u hladnjaku da se odmara.
2. Pomiješati sve sastojke za punjenje u posebnoj posudi i ostaviti u hladnjaku.
3. Ispecite palačinke. Trebali biste dobiti osam palačinki većeg razmjera. Kada se dobro ohlade, dodajte punjenje, zarolajte i stavite u hladnjak na nekoliko sati.
4. Izrežite palačinke na pola i poslužite ih na tanjur sa salatom od svježih krastavaca i jogurta (ili rajčicom).
Savjet
Palačinke ne morate nužno rolati, već ih možete redati jednu na drugu i rezati kao tortu, ali vam je u tom slučaju potrebna puno veća količina.
2. Muffini sa sirom i šunkom
Sastojci (za 6 osoba)
- 190 g glatkog brašna
- žlica šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- 100 g polutvrdog sira
- 100 g šunke
- 50 g pršuta
- jaje
- 1/2 šalice mlijeka
- 1/2 šalice tekućeg jogurta
- 60 g maslaca
- žličica soli
Za posipanje
- slatka paprika
- naribani sir
Za kalup
- maslac
- brašno
Priprema
1. Pećnicu ugrijati na 185°C.
2. Namastiti kalup za muffine (12 komada) i lagano pobrašniti.
3. U većoj posudi pomiješati brašno, sol, šećer i prašak za pecivo. Dodati naribani sir, šunku i pršut narezane na kockice. U manjoj posudi pomiješati jaje, mlijeko, tekući jogurt i otopljeni maslac. Smjesu dodati u veću posudu te sve dobro sjediniti.
4. Žlicom ravnomjerno rasporediti smjesu u kalup. Posipati slatkom paprikom i naribanim sirom.
5. Staviti da se peče otprilike 20 minuta.
6. Nakon što su muffini pečeni izvaditi iz kalupa te pustiti da se ohlade na rešetci.
3. Punjene paprike na drugačiji način
Sastojci (4 osobe)
- 500 g svježeg kravljeg sira
- 100 g gorgonzole
- 4 mesnate crvene paprike
- jaje
- mješavina začina
- 2 žlice maslinova ulja
- sol
Priprema
1. Cijele paprike prokuhajte oko pet minuta u blago posoljenoj vodi te odmah ohladite hladnom vodom. Prerežite ih po duljini, očistite od sjemenki i žilica.
2. Električnom miješalicom dobro izmiješajte svježi kravlji sir s jajetom, gorgonzolom narezanom na kockice i mješavinom začina.
3. Rasporedite sir u polovice paprika i stavite u nauljenu vatrostalnu posudu.
4. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 20 minuta.
Posluživanje
Paprike možete poslužiti kao predjelo ili prilog uz roštilj, no u tom slučaju prepolovite količine sastojaka.
Savjet
Manje paprike cijele punite sirnim nadjevom, a zatim pecite.
4. Barbaguian s blitvom, šunkom i sirom
Sastojci
Tijesto
- 200 g oštrog brašna
- 1/2 žličice soli
- 60 ml maslinovog ulja
- jaje (2 žlice za tijesto, ostatak za nadjev)
- 1/2 čaše bijelog vina
Nadjev
- 150 g blitve
- oko 50 g špinata
- 1/2 luka
- 1/2 šalice sitno nasjeckane šunke
- žličica origana
- 2-3 žlice naribanog tvrdog sira
- 4-5 žica ricotte ili polutvrdog sira
- sol
- papar
- ulje za prženje
Priprema:
1. Pomiješati brašno sa soli, u sredinu dodati dvije žlice umućenog jajeta i ulje, promiješati. Zatim polako dodavati vino i miješati s brašnom. Čim smjesa postane gusta, mijesiti rukom.
Polako dodavati vino. Mijesiti dok se ne dobije neljepljivo kompaktno tijesto. Pokriti tijesto plastičnom folijom i staviti u hladnjak na 30 minuta.
2. Na malo ulja popržiti luk i ohladiti.
3. Blitvu skuhati (dovoljno je oko 10 minuta). Špinat samo malo opariti pod vrućom vodom. Dobro ocijediti, pa narezati. Sir naribati. Šunku nasjeckati. Zatim sve pomiješati i dodati ostatak umućenog jajeta. Posoliti i dodati origano.
4. Tijesto razvući i većim okruglim kalupom izrezati tijesto. Jednu žlicu nadjeva staviti na sredinu. Pazite da krajevi tijesta ostanu suhi kako bi se mogli lakše zalijepiti.
5. Jednu stranu tijesta malo prstima podignuti i navući, pa prekriti preko nadjeva i prstima odmah pritisnuti uz krajeve.
6. Zatim vilicom preći preko dijela koji ste pritisnuli da se tijesto dobro spoji.
7. Pažljivo prebaciti paketiće u duboko ulje i pržiti otprilike tri minute svaku stranu da fino požuti. Ako vam se paketić otvori tijekom prženja, odmah ga pritisnite uz rub uz pomoć vilice.
8. Jelo poslužite toplo ili hladno, a odlično je i idući dan.
5. Cvjetovi tikvice punjeni ricottom i parmezanom
Sastojci
- 10 cvjetova tikvica
- tri žlice ricotte
- pola vrećice Ribanca
- bosiljak
- peršin
- pinjole
Smjesa za prženje
- 2-3 žlice oštrog brašna
- 1,5 dl jako hladne mineralne vode
Priprema
1. Cvjetove operite, ostavite da se osuše i odstranite im peteljke te tučak i prašnike.
2. Izmiješajte ricottu i Ribanac te nasjeckani bosiljak i tom smjesom punite cvjetove. Nakon što ih napunite zavrnite im vrhove kako smjesa ne bi curila.
3. Izmiješajte brašno i dobro ohlađenu mineralnu vodu. Cvjetove umočite u tempuru i pržite na jako ugrijanom ulju maksimalno dvije minute. Nakon što ih izvadite iz ulja stavite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće i poslužite tople.
Alternativa
Cvjetove tikvica možete puniti i slanim inćunima te mozzarellom.
6. Desert s jagodama i mascarponeom
Sastojci (6 osoba)
- 6 piškota
- 425 g smrznutih jagoda otopljenih u svom soku
- 2 žlice likera od malina
- 300 ml mascarponea
- 75 ml šećera u prahu
Priprema
1. Prepoloviti piškote i staviti ih u čaše ili posudice za desert. Na svaku čašu ide jedna piškota.
2. U blenderu samljeti jagode i liker dok se ne dobije glatka smjesa. Preliti u čaše i ostaviti malo smjese za kasnije.
3. Sir i šećer u prahu umutiti pa staviti u vrećicu za dekoriranje i istisnuti preko jagoda, pa preko posipati ostatak smjese (jagode i liker). Raspodijeliti na šest čaša.
4. Ukrasiti svježim jagodama i listićima mente.