ZA POČETAK DANA

Isprobajte ova tri zdrava deserta s omiljenim bobičastim voćem

04.05.2023 u 13:18

Bionic
Reading

Borovnice spadaju među najzdravije voće, a možete ih konzumirati i kao prefini smoothie, chia puding ili palačinke

Borovnice su iznimno su bogate vitaminima i mineralima te stoga imaju brojne zdravstvene dobrobiti. Vrlo su ukusne pa doista ne postoji nijedan razlog da ih ne konzumirate tijekom cijele godine.

Ukoliko niste sigurni jesu li smrznute borovnice jednako kvalitetne kao i svježe brojne su studije pokazale kako su i jedne i druge podjednako kvalitetne. Osim jednakog omjera antioksidansa treba istaknuti kako prerađene borovnice sadrže slične ili veće koncentracije tiamina, riboflavina, vitamina B-6 i folata.

Dobro je poznato kako je doručak najvažniji obrok, pa zašto ne biste započeli dan zdravim i slatkim doručkom oko kojih se nećete puno pomučiti ili se pak zasladite usred dana bez grižnje savjesti s receptima OPG-a Volim borovnice.

Smoothie od borovnica

Ovaj smoothie od borovnica pruža obilje svježeg okusa bobičastog voća i slatkoće banane i meda. Priprema se za samo 5 minuta, a savršen je doručak za užurbana jutra. Ako vam nisu dostupne svježe borovnice, slobodno upotrijebite smrznute idobit ćete iznimno ukusan i zdrav smoothie.

Sastojci:

  • 1 šalica svježih ili smrznutih borovnica
  • ½ srednje banane
  • ½ šalice običnog grčkog jogurta od punomasnog mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 1 ½ žličice svježeg soka od limuna
  • 1 žličica sitno nasjeckanog svježeg đumbira

Priprema:

U blenderu pomiješajte borovnice, bananu, jogurt, med, limunov sok i đumbir. Pokrijte i obradite dok potpuno ne postane glatko, oko 2 minute. Poslužite odmah.

Chia puding od borovnica

Ovaj recept zahtijeva samo 4 sastojka i 5 minuta za pripremu. Iznimno je ukusan i osvježavajući obrok koji se može pripremati tijekom cijele godine sa smrznutim bobičastim voćem, bilo da ga pripremate za doručak, međuobrok ili desert. Istodobno, ovo je i veganski recept, brz i jednostavan, bez glutena, rafiniranog šećera, ulja i žitarica, te zadovoljava cjelovitu biljnu prehranu.

Sastojci:

  • 1 šalica svježih ili smrznutih borovnica
  • 1 šalica biljnog mlijeka
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • prstohvat soli ili dva (po želji)
  • ½ šalice chia sjemenki
  • Predloženi dodaci:
  • biljni jogurt od vanilije, limun, granola ili musli
  • omiljene sjemenke ili orašasti plodovi
  • svježe bobice
  • javorov sirup ili sirup od borovnice

Priprema:

Ako koristite smrznute borovnice, odmrznite ih tako da ih stavite u hladnjak preko noći ili u mikrovalnu. Pomiješajte mlijeko, borovnice, sirup i sol u blenderu dok se dobro ne sjedine. Stavite chia sjemenke u staklenku od 2 šalice ili neku drugu posudu, a zatim ulijte otprilike ¼ mješavine borovnica na vrh i temeljito promiješajte. Dodajte preostalu mješavinu borovnica i dobro promiješajte. To možete učiniti i u zdjeli, a zatim prebaciti u spremnik za pohranu.

Stavite poklopac na teglu i spremite puding u hladnjak najmanje 30 minuta prije posluživanja. Jedite takvo kakvo jest, miksajte dok ne postane glatko ili dodajte preljeve prema želji. Čuvajte u hladnjaku do pet dana.

Opcija glatkog pudinga: nakon što pustite da se chia puding ohladi, stavite sve u blender i miksajte dok ne postane glatka smjesa.

Zobene palačinke s borovnicama (bez glutena)

Ovo je izvrsna ideja za zdrav doručak s bezglutenskom zobi koju ćete htjeti pripremati uvijek iznova. I to je u redu, jer su palačinke gotove za 10-ak minuta i napravljene od zdravih sastojaka. Naravno, možete ih raditi i u bilo koje doba dana - kad god poželite nešto slatko. Ovo je recept za jednu osobu, pa ga slobodno udvostručite ili prilagodite za onoliko ljudi s kojima želite podijeliti palačinke s borovnicama. Ili za onoliko porcija koliko vi želite.

Sastojci:

  • 1/2 šalice zobi
  • 2 žlice jogurta
  • 1/3 žličice sode bikarbone
  • 1/3 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica vanilije
  • 1 jaje
  • 1/3 šalice svježih ili smrznutih borovnica
  • 1 žlica javorovog sirupa
  • kokosovo ulje za tavu

Priprema:

Dodajte sve sastojke u blender osim borovnica i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Također, možete koristiti ručni blender i zdjelu ili samo zdjelu i vilicu ako koristite mljevenu zob.

Na srednje jakoj vatri namažite tavu kokosovim uljem i ulijte tijesto za palačinke tako da dobijete manje palačinke (veličine vašeg dlana, tako ćete ih lakše okrenuti). Nepečenu stranu pospite borovnicama.

Kada rubovi izgledaju gotovi i kada se pojave mjehurići, lopaticom obiđite rubove palačinke i preokrenite ih. Ponavljajte dok ne potrošite tijesto. Poslužite odmah s malo sirupa od borovnica ili džema Volim borovnice te dodatnim borovnicama