Omiljeni američki kolač u čokoladnoj varijanti oduševit će čokoholičare. U ovom receptu posebnu aromu daje mu liker od kave, no ukoliko niste ljubitelj okusa kave u kolačima, dajte mašti na volji i zamijenite ga Baileysom ili likerom od naranče, a ona će se sasvim sigurno sjajno sljubiti s okusom tamane čokolade
Potrebni sastojci:
50 g maslaca
225 g smrvljenih čokoladnih keksa (ukoliko ih nemate pri ruci, uzmite kekse koje inače koristite za cheesecake i dodajte im žlicu kakaa u prahu)
225 g tamne čokolade
400 g kremastog sira (sobne temperature)
100 g šećera
4 jaja
200 ml slatkog vrhnja
5 žlica likera od kave
Za preljev:
60 ml slatkog vrhnja
100 g čokolade
Priprema
Namastite maslacem kalup za torte promjera 23 centimetra. U posudi otopite maslac te dodajte smrvljene kekse i pritisnite ih uz dno kalupa za pečenje donjom stranom žlice. Stavite u hladnjak da se ohladi dok pripremate smjesu od sira.
Otopite čokoladu na pari. Zagrijte pećnicu na 160 Celzijevih stupnjeva. Izmiješajte sir i šećer dok ne dobijete pjenastu smjesu te dodajte jedno po jedno jaje neprestano miješajući. Smanjite brzinu na mikseru (na najmanju) i polako dodajte otopljenu čokoladu, slatko vrhnje te liker.
Izlijte smjesu u pripremljeni kalup s podlogom od keksa i pecite oko 50 minuta. Znat ćete da je torta pečena kad površina bude sjajna, a sredina malo tamnija i još uvijek drhtava, poput želatine. Tankim nožem odvojite tortu od obruča i ostavite je u kalupu da se ohladi.
Najbolje ju je ostaviti preko noći u hladnjaku, a minimalno bi se trebala hladiti tri sata. Barem sat vremena prije serviranja prelijte je ganacheom. Po želji je ukrasite komadićima naribane čokolade.