Miris tradicionalne pite od jabuka i oraha začinjene s malo cimeta probudit će sjećanja na djetinjstvo, a moderan tvist ovom vječnom receptu dat će malo đumbira u prahu
Potrebni sastojci za 4 osobe
Tijesto:
300 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
150 g maslaca
1 jaje
2 žlice šećera u prahu
naribana korica ½ limuna
prstohvat soli
Nadjev:
100 g maslaca
100 g šećera u prahu
2 jaja
2 žlice brašna
naribana korica pola limuna
½ žličice cimeta u prahu
½ žličice đumbira u prahu
1 vanilin šećer
2 jabuke
150 g oraha
Priprema
Brašnu dodajte prašak za pecivo, sol i maslac narezan na listiće. Električnom miješalicom izmiješajte da dobijete mrvičastu smjesu pa umiješajte žumanjak, šećer u prahu, koricu limuna i vode ako bude potrebno pa zamijesite glatko tijesto. Stavite tijesto u hladnjak da se odmori pola sata.
Za nadjev pjenasto izmiješajte maslac sobne temperature i šećer. Dodajte jaja, brašno, koricu limuna, cimet, đumbir, vanilin šećer, oguljene i naribane jabuke. Na kraju umiješajte nasjeckane orahe.
Zatim tijesto podijelite na dva dijela i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na veličinu posude za pitu (Ø 24 cm). Stavite jedno tijesto u posudu tako da prekrijete njen rub, izbodite ga dobro vilicom pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 18°C oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice, nanesite nadjev, prekrijte drugim dijelom tijesta i stisnite rubove. Pitu vratite u pećnicu i pecite oko 40 minuta na 180°C ili dok joj površina ne postane zlatne boje.
Pitu ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Savjet: kad naribate jabuke, pokapajte ih limunovim sokom da ne potamne.
Više recepata možete pronaći na www.dobartek.spar.hr