Tko kaže da se u vrućim ljetnim mjesecima moramo odreći omiljenog deserta? Raznovrsno voće samo nam može biti plus u traženju savršene slastice, a u omiljenim receptima posebno mjesto mogla bi dobiti ova torta
Jedva smo dočekali da voditeljica Karmela Vukov Colić na svom Instagram profilu objavi novi recept, budući da su njezine ideje uvijek lake za izvedbu. Tako je i s ovom savršenom tortom od borovnica i limuna, koja će vas osvježiti u vrućim ljetnim mjesecima, a koja je uistinu lagana za napraviti.
PRIPREMA:
Ispecite biskvit od 5 žumanjaka, 10 žlica šećera, 5 žlica vode, 10 žlica brašna, 1 praška za pecivo i snijega od 5 bjelanjaka. Na 180 stupnjeva, 30-ak minuta, isprobajte čačkalicom je li pečen. Nakon što se ohladi, razrežit ga na tri jednaka dijela.
Na pari kuhajte kremu od 8 žumanjaka, 4 žlice šećera, 4 žlice gustina, 2 vanilin šećera i 250 ml mlijeka. Pazite da ne nastanu grudice. Kada se počne gustiti, maknite s vatre, dodajte 3 rebra bijele čokolade, sok od 2 limuna i ribanu koricu od jednog. Žustro promiješajte i potom, uz povremeno miješanje, pustite da se ohladi.
Zavrijte 4 žlice šećera u 1 žlici limunovog soka i 2 žlice vode i taj sirup ohladite. Istucite 500 grama mascarpone sira sa 4 žlice šećera u prahu, dodajte 1/2 kreme od limuna i 1 dl slatkog vrhnja. Tucite mikserom dok ne postane jednolično i čvrsto.
Složite tortu: Prvu koru navlažite sirupom i premažite s pola kreme od limuna, složite borovnice i premažite s 1/3 mascarpone kreme. Ponovite postupak dok sve ne potrošite.
3 dl slatkog vrhnja i 1-2 žlice štauba tucite u šlag pa njime premažite tortu. Dobro ohladite i guštajte u kremastom ludilu!