PRIPREMA SE BRZO

Evo zašto biste na svoj jelovnik trebali uvrstiti jeftine i ukusne srdele

15.07.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Srdele ili sardine iznimno su zdrava namirnica, a riječ je o ribi iz porodice haringi (Clupeidae)

Ova nutritivno bogata riba prepuna je bjelančevina, a tu su i omega 3-kiseline koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno kao i vitamini B skupine, koji se također u srdelama nalaze u velikim količinama, osobito vitamin B12.

Srdela je odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor, željezo, selen, magnezij i jod.

Budući da se srdela hrani planktonom i nalazi se na dnu prehrambenog lanca u moru, stručnjaci ističu kako se zbog toga u srdelama, za razliku od nekih drugih vrsta ribe, ne nakupljaju teški metali poput žive.

Zbog toga je preporuka da se ova riba što češće konzumira, a njezina je prednost i u tome što se brzo i jednostavno priprema, a cijenovno je prihvatljiva.

Pečene ili konzervirane srdele te slani fileti odlično se sljubljuju s npr. povrćem u salatama, ali i s krumpirom i tjesteninom.

Možete ih pripremiti na način chefa Mate Jankovića ili na žaru s blitvom na dalmatinski način na sljedeći način:

Za četiri osobe:

  • 1 kg očišćene jadranske srdele
  • 1 kg krumpira kuhanog u ljusci /poslije očistiti
  • blitva
  • stonska sol
  • maslinovo ulje
  • vinska kvasina
  • papar
  • list peršina

Priprema:

Blitvu očistiti i skuhati u vodi. Procijediti i staviti u posudu. Dodati prethodno skuhani krumpir narezan na kockice te sve začiniti maslinovim uljem i stonskom soli. Očišćenu srdelu ispeći kratko na grilu, servirati na tanjur uz blitvu na dalmatinski način. I dobar tek.