Srdele ili sardine iznimno su zdrava namirnica, a riječ je o ribi iz porodice haringi (Clupeidae)
Ova nutritivno bogata riba prepuna je bjelančevina, a tu su i omega 3-kiseline koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno kao i vitamini B skupine, koji se također u srdelama nalaze u velikim količinama, osobito vitamin B12.
Srdela je odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor, željezo, selen, magnezij i jod.
Budući da se srdela hrani planktonom i nalazi se na dnu prehrambenog lanca u moru, stručnjaci ističu kako se zbog toga u srdelama, za razliku od nekih drugih vrsta ribe, ne nakupljaju teški metali poput žive.
Zbog toga je preporuka da se ova riba što češće konzumira, a njezina je prednost i u tome što se brzo i jednostavno priprema, a cijenovno je prihvatljiva.
Pečene ili konzervirane srdele te slani fileti odlično se sljubljuju s npr. povrćem u salatama, ali i s krumpirom i tjesteninom.
Možete ih pripremiti na način chefa Mate Jankovića ili na žaru s blitvom na dalmatinski način na sljedeći način:
Za četiri osobe:
- 1 kg očišćene jadranske srdele
- 1 kg krumpira kuhanog u ljusci /poslije očistiti
- blitva
- stonska sol
- maslinovo ulje
- vinska kvasina
- papar
- list peršina
Priprema:
Blitvu očistiti i skuhati u vodi. Procijediti i staviti u posudu. Dodati prethodno skuhani krumpir narezan na kockice te sve začiniti maslinovim uljem i stonskom soli. Očišćenu srdelu ispeći kratko na grilu, servirati na tanjur uz blitvu na dalmatinski način. I dobar tek.