Na ovu jako čokoladnu, no ne i previše slatku tortu, nećete izgubiti puno vremena u kuhinji; za pripremu biskvita potrebno je svega 10-ak minuta, a kremasti dio gotov je i za manje od toga. Uz sočan, čokoladni biskvit bez brašna, bogati ganache i prozračni brzinski mousse savršeno se slažu banane - u što ćete se uvjeriti već nakon prvog zalogaja
Potrebni sastojci:
za biskvit
- 6 jaja
- 120 g šećera
- 120 g tamne čokolade
- 1 vrećica vanilin šećera
- pola vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 4 banane
za ganache
- 200 g tamne čokolade
- 250 ml vrhnja za šlag
- čajna žlica šećera u prahu (ako koristite čokoladu s preko 70% kakaovca)
za mousse
- 200 g čokse
- 300 ml vrhnja za šlag
Priprema
Odvojite bjelanjke i žumanjke te istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Otopite čokoladu na pari. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom dok se smjesa ne udvostruči.
Dodajte otopljenu čokoladu i prašak za pecivo i dobro izmiješajte. U smjesu dodajte trećinu snijega od bjelanjaka i dobro izmiješajte da se smjesa sjedini. Dodajte zatim drugu trećinu te špatulom pažljivo promiješajte i na kraju dodajte ostatak snijega.
Smjesu pecite u kalupu (promjer 26 cm) u pećnici zagrijanoj na 170 C oko 25- 30 minuta.
Ganache
Zagrijte vrhnje, a prije nego uzavre dodajte čokoladu i žličicu šećera u prah. Dobro izmiješajte da se sjedini i izlijte po biskvitu. Na ganache poredajte banane prerezane po dužini, koje slažete jednu pored druge.
Mousse
Čokoladu rastopite na pari i kad se malo ohladi dodajte je u istučeno vrhnje za šlag te izmiješajte špatulom da se sjedini smjesa. Mousse nanesite na banane, ohladite i uživajte!