Ovaj recept jednostavno morate obožavati – fin, ukusan, sočan, a uz to vizualno jako atraktivan. Braciole su ukusne rolice o goveđeg odreska, jelo tako obožavano u Italiji, ali i SAD-u. Ova izvedba je lagana, jednostavna i prije svega ukusna
Goveđi braciole rade se od tankih odrezaka, istučenih valjkom, a pripremaju se kao rolice sa začinskim biljem, češnjakom i pršutom. Nakon punjenja rolice se vežu kuhinjskom špagom kako bi zadržale peku se, a zatim polako pirjaju u zgnječenoj rajčici i malo crnog vina. Vrijedi pokušati!
Potrebni sastojci:
- 1 srednji odrezak, oko 680 g
- Košer sol, po ukusu
- Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
- 6 tankih kriški pršuta, oko 85 g
- 4 srednja češnja češnjaka, grubo nasjeckana
- 1/4 šalice grubo nasjeckanog talijanskog peršina, više za ukras
- 1/4 šalice grubo nasjeckanog svježeg bosiljka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1/3 šalice crnog vina
- 1 limenka zgnječenih rajčica (450 g)
Priprema:
Pripremite sve potrebne sastojke.
Odrezak narežite na 3 jednaka poprečna dijela, paralelno s sa smjerom mišićnog tkiva. Svaki komad trebao bi biti dug 15 do 17 cm, ovisno o mesu.
Stavite jedan komad mesa između dva lista papira za pečenje. S valjkom za tijesto istucite meso da se spljošti na debljinu od oko pola centimetra. Ponovite postupak s dva preostala komada mesa.
Odreske obilno začinite solju i paprom s obje strane.
Na svaki odrezak ravnomjerno poslažite dvije ploške pršuta. Na vrh pršuta ravnomjerno rasporedite češnjak i začinsko bilje.
Odreske zarolajte s kraja na kraj i zavežite kuhinjskom špagom tako da rolada bude postojana. Ugurajte sve komadiće odreska, pršuta i začinskog bila koji su izviri za vrijeme rolanja.
Dodajte ulje u veliku posudu s poklopcem (najbolje dutch oven) i zagrijte na srednjoj vatri. Kad ulje zasja, pržite braciole s dvije ili tri strane dok ne porumene.
Deglazirajte posudu crvenim vinom, stružući sve hrskave smeđe komadiće koji su se zalijepili na dno. Smanjite vatru na najnižu.
Dodajte zgnječene rajčice i kratko promiješajte da se sjedine sa sokom iz tave i vinom. Stavite poklopac i pirjajte na laganoj vatri dok braciole ne omekšaju, da budu mekane kada ih probodete vilicom, oko 90 minuta. Zatim maknite s vatre.
Izvadite braciole na dasku za rezanje. Pustite da odstoji 15 minuta. Skinite kuhinjsku špagu i svaku rolicu poprečno narežite, prebacite na tanjur i prelijte umakom po želji. Ukrasite peršinom i odmah poslužite.