SLATKI ZALOGAJI

Jeste li već probali ovakvu tortu od sira?

26.11.2013 u 12:03

Bionic
Reading

Malo tko ne voli torte od sira, a ovo je jedna od jednostavnijih verzija, koju biste svakako trebali isprobati

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:

75 g maslaca
75 g šećera
200 g brašna
½ žličice praška za pecivo
1 jaje

Krema:
750 g svježeg sira (20% m.m.)
150 - 200 g šećera (po vlastitom izboru)
3 jaja
250 ml mlijeka
1 vrećica pudinga s okusom vanilije
½ šalice (od crne kave) ulja

Priprema:

Za tijesto: Dno kalupa za tortu (26 cm) namazati maslacem i posuti brašnom ili dno kalupa prekriti papirom za pečenje. Rub se ne smije mazati masnoćom! Od brašna, praška za pecivo, šećera, maslaca (narezanog na kockice) i jaja umijesiti glatko tijesto.

Tijesto razdijeliti na dva dijela, i to 1/3 tijesta upotrijebiti za rub, a 2/3 tijesta za dno. 2/3 tijesta staviti u kalup i dno kalupa prekriti tijestom te fino izravnati, a od 1/3 tijesta napraviti 2 valjka ukupne dužine oko 84 cm. Jedan po jedan stavljati uz rub kalupa i prstima utisnuti, kako bi dobili rub visine 2,5 - 3 cm te fino izravnati. Staviti u hladnjak da se hladi, dok pripremate kremu. Pećnicu zagrijati na 180 °C.

Za kremu: Jaja i šećer pjenasto umutiti, dodati sir, zatim puding od vanilije i na kraju mlijeko i ulje. Kremu istresti na tijesto i staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 60 minuta. Krema je rijetka, ali to vas ne treba brinuti, tako treba biti! Zatim pečenu tortu ostaviti hladiti u isključenoj, otvorenoj pećnici oko pola sata.

Tortu izvaditi iz pećnice i blago prstima izravnati rub torte u visini srednjeg dijela torte jer se rub torte uvijek prilikom pečenja podigne. Ostaviti je na rešetki da se potpuno ohladi. Hladnu tortu nožem odvojiti od kalupa, prebaciti na tanjur za tortu i neposredno pred serviranje bogato posuti šećerom u prahu.