Kalcij kao dodatak prehrani može povećati rizik od srčanog udara, upozoravaju znanstvenici. Tablete kalcija koje uzimaju stotine tisuće tvrde da su tablete kalcija pod sve većim povećalom te se sve glasnije čuje da donose više štete nego koristi
Ženama se već godinama preporučuje uzimanje kalcija kao preventiva od osteoporoze. No prema novoj studiji, kalcij nije samo bezazlen dodatak koji sprečava stanjivanje kostiju. Umjesto toga, znanstvenici predlažu da bi ljudi trebali jesti više hrane bogate kalcijem, poput mlijeka, sira i zelenog lisnatog povrća.
Otkrili su da su osobe koje uzimaju kalcij, bez drugih dodataka, izložene dvostruko većem riziku od srčanog udara, nego oni koji ne uzimaju. Znanstvenici su analizirali podatke 24.000 ljudi u Njemačkoj u dobi od 35 do 64 godine koji su u projektu nutricionističkog istraživanja od devedesetih godina. Među praćenim volonterima tijekom 11 godina bilo je 354 slučajeva infarkta, 260 moždanih udara i 267 smrtnih slučajeva povezanih bolesti.
Oni svih koji su uzimali nekakve dodatak, uključujući kalcij, bili su izloženi 86 posto većem riziku. No rizik za one koji su uzimali samo kalcij bio je čak i veći. Studija, objavljena u medicinskom časopisu Heart, tvrdi da tablete imaju potencijalno štetan efekt zbog povećanja razine minerala u krvi. Kalcij iz hrane ili pića širi se i apsorbira polako.
Britanski regulator savjetuje da odrasle osobe uzimaju 700 mg kalcija dnevno, piše Daily Mail.